Aandelenmarkten doen het rustig aan, maar op sectorniveau is er wel de nodige activiteit.

De Europese autosector maakt zich op voor een inhaalslag op het gebied van elektrisch rijden en connected cars. Met Duitse autofabrikanten in de voorhoede.

Het aandeel Daimler biedt mooie kansen voor beleggers, signaleren beursexperts Gökhan Erem en Michael Nabarro.

ANALYSE – Financiële markten doen het een beetje rustig aan zo rond en vlak na het Pinksterweekend. Er wordt zelfs wat geld van tafel gehaald hier en daar.

Zo vloeide er afgelopen weekend geld uit de bitcoin en blijven beleggers gespitst op mogelijke hogere rentes. Want dat de inflatie toeneemt, kun je niet meer ontkennen.

In een scenario van hogere inflatie én hogere rentes kan de techsector daar last krijgen en oliewaarden zouden in trek kunnen komen, net als banken natuurlijk.

Op zich gaat het hier al een tijdje over. Er is dus geen echt nieuws, maar bovengenoemde zorgen resulteren wel in een minder breed gedragen markt. Het ene na het andere momentum-kanon van eerdere maanden neemt gas terug.

Intussen houden wij op sectorniveau in de gaten wat er in trek is, aangezien er altijd wel iets is dat geld trekt. In onze analyse van afgelopen week signaleerden we onder meer dat banken het heel goed doen. Die sector is sinds 1 januari de hardst stijgende sector in Europa geweest.

De onderstaande grafiek toonde de brede EUROSTOXX-index met een aantal subsectoren.

De lichtblauwe lijn, die de Europese bankensector voorstelt, wijkt het sterkst af van de zwart-wit gestippelde die de brede index weerspiegelt. Daar begint wel enigszins de klad in te komen, want het momentum bij de bankensector loopt er wat uit in relatieve zin.

De outperformance van banken begint dus wat af te nemen en vormt een contrast met donkerblauwe lijn die de Europese autosector weerspiegelt. Daar zien we een verhoogd momentum. De autosector neemt de afgelopen dagen meer afstand van de algemene markt. Deze sector staat op het punt om te versnellen. Daar moet je het dus in zoeken momenteel.

Europese autosector gaat uitdaging van Tesla aan

Europa geeft antwoord op de uitdaging die door Tesla is neergelegd. We kennen inmiddels het verhaal van Tesla. Het autobedrijf van Elon Musk haalt eigenlijk meer waarde uit de verkoop van batterijen en de handel in CO2-emissierechten, dan dat het grote winsten boekt met de verkoop van elektrische auto's.

Echt mooi zijn ze ook weer niet die Tesla’s, wel technisch interessant en grensverleggend maar mooi is anders. Oké, smaken verschillen natuurlijk, maar het is een veel gehoord argument. De historische parallel met bijvoorbeeld Ford is in ieder geval interessant.

Toen Ford vanaf 1908 de zwarte Model T van de band liet rollen, werd het publiek er ook niet heel blij van. Het was wel efficiënt die massaproductie, maar toch wel even wennen. Na verloop van tijd bleek Ford een nieuwe norm te hebben gesteld en ging de sector mee met de massaproductie tegen veel lagere prijzen.

Iets dergelijks zijn we aan het beleven met de overgang naar elektrisch rijden. Na de innovatieronde die we met Tesla hebben beleefd, pakken traditionele automakers die wel mooie auto's kunnen maken de handschoen op.

Duitse auto's gaan versnellen

Met de heropening van de economie op de stoep, gespaarde centen in de zak en goede hoop op een mooie toekomst zien we de Europese automarkt voorsorteren op een nieuwe race.

Inmiddels vliegen de reclames van nieuwste elektrische auto's je om de oren. Het lijkt wel of er geen traditionele auto’s meer aangeboden worden. Nieuwe merken ontstaan en proberen een graantje mee te pikken. Indiase en Chinese producenten dienen zich inmiddels aan.

Maar niemand zal betwisten dat BMW, Daimler (het moederbedrijf van Mercedes) en Volkswagen de show zullen stelen en de markt gaan domineren.  En het zijn nog mooie auto’s ook, meestal. Maar dat is niet de enige reden voor een mooie toekomst.

Zo zagen we afgelopen week het verhaal van Catena-x voorbij komen. Dat is een samenwerking van vooral Duitse bedrijven om de auto-industrie op een ander plan te tillen op verschillende vlakken. Denk aan data-uitwisseling en een ecosysteem rond autosoftware waardoor een extra dimensie aan het aanbod wordt toegevoegd.

Het Zuid-Koreaanse Hyundai kwam al met een betalingssysteem voor in car payments om bijvoorbeeld bij Shell te tanken en bij Dunkin Donuts een bestelling te plaatsen. Connected cars noemt men dit fenomeen, waarvan verwacht wordt dat de toepassing in de komende 5 jaar zal verdubbelen.

Hierbij kan Europa niet achterblijven. Bedrijven als BASF, Henkel, BMW, Bosch, Siemens, Deutsche Telekom, Daimler en Volkswagen werken nu samen aan Catena-x om op de trend rond connected cars in te spelen. Dat belooft veel goeds.

Daimler: de ster van Mercedes op weg naar €100

Hieronder kijken we naar de koersontwikkeling van één van de Duitse autofabrikanten. We kiezen hierbij voor Daimler, het moederbedrijf van Mercedes. Let wel, ook BMW en zeker ook Volkswagen met alle submerken zijn erg in trek.

Wat je bij de aandelenkoers van Daimler ziet, is ook op een iets andere wijze terug te vinden in de koersanalyses van de twee andere Duitse automakers van naam en faam.

Onderstaande koersgrafiek laat zien dat het aandeel Daimler vanaf het tweede kwartaal van vorig jaar duidelijk de weg omhoog heeft gevonden. De oranje trend toont het pad waar de koersen 99 procent van de tijd in hebben gewogen.

Sinds begin dit jaar is het groeipad versneld, zoals te zien is aan de groene trendlijnen. De hellingshoek is steiler geworden maar de uitslagen tussen toppen en bodems, lees overdrijvingsfases ten opzichte van het gemiddelde verloop, zijn gelijk gebleven. Het gaat hier dus om een stabiele stijging richting hogere koersniveaus.

De laatste dip van een paar weken geleden ligt inmiddels achter ons en heeft een signaal gegeven dat in de technische analyse bekend staat als een Positive Reversal. Details daargelaten komt het erop neer dat de afstand tussen de bodems in de koers opwaarts geprojecteerd mag worden vanaf de top, ten einde het volgende mikpunt te bepalen.

Pas je dit op het aandeel Daimler toe, dan kom je uit op op koersen vlak bij 100 euro, ergens in het vierde kwartaal van dit jaar.

Gek verhaal? Nee toch? Gewoon de weg vervolgen die al een tijdje geleden is ingeslagen. Zolang de koers van Daimler boven de 70 euro noteert, is dit het meest plausibele scenario.

Blijf ons volgen, als we komend weekend de algemene marktontwikkeling nader bespreken.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.