Kan een tatoeëerder net als een kunstenaar en fotograaf aanspraak maken op beeldrecht? Makers van computerspelletjes nemen in ieder geval het zekere voor het onzekere.
Waar zijn mijn tattoos?, vroeg de Nederlandse verdediger Gregory van der Wiel zich vorig jaar af op Twitter toen hij de nieuwste versie van het voetbalspel FIFA speelde.
In de game draagt Van der Wiel alleen twee witte zweetbandjes om zijn polsen, terwijl zijn armen in het echt boordevol versieringen zitten.
Tattoo: wie heeft auteursrecht?
Waarom heeft de maker van het spel, EA Sports, de tattoos achterwege gelaten? Waarschijnlijk is dat een rechtenkwestie, blijkt maandag uit een artikel in The Wall Street Journal. Degene die de tatoeage heeft ontworpen en gezet, kan namelijk via het auteursrecht een vergoeding eisen.
Volgens Amerikaanse advocaten en wetenschappers vallen tatoeëerders net zo goed onder het beeldrecht als fotografen en kunstenaars. Dat betekent dat anderen niet zomaar een originele afbeelding na mogen maken, bijvoorbeeld in een film of computerspel.
Rechtszaken met tatoeëerder geschikt
Bekendste voorbeeld tot nu toe is de film The Hangover Part II, waarin een personage na een wild avondje stappen ineens eenzelfde tattoo in zijn gezicht heeft als boxer Mike Tyson. De ontwerper van de tatoeage klaagde in 2011 producent Warner Bros. aan wegens het schenden van auteursrecht. Uiteindelijk werd de zaak geschikt.
Ook de inmiddels failliete Amerikaanse spelletjesmaker THQ kreeg een rechtszaak aan de broek van een tatoeëerder. Vechter Carlos Condit was voor het spel UFC Undisputed 3 exact digitaal nagemaakt, inclusief de grote tattoo van een leeuw op de ribbenkast. Ook deze zaak werd geschikt.
Volledige rechten over tattoos
Met deze rechtszaken in het achterhoofd, neemt EA Sports geen enkel risico. De gamemaker maakt alleen tattoos na als de sporters over de volledige rechten beschikken van hun inktversieringen.
Zo ook bij de nieuwste versie van het American football-spel Madden. Sterspeler van de San Francisco 49ers Colin Kaepernick liet de tatoeëerders van de psalmen op zijn arm een overeenkomst tekenen, waarin ze aangeven af te zien van alle rechten. Dus kon EA Sports de digitale versie van Kaepernick in het spel probleemloos van tattoos voorzien.
Dus als Gregory van der Wiel met zijn getatoeëerde armen in de nieuwe FIFA 15 wil, zal hij eerst met de ontwerper van zijn tattoos om de tafel moeten.
Lees ook
Tattoo verwijderen: 'de minister maakt onze branche kapot'
Vergeet de metro-man, hier komt de spornoseksueel
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl