- Het auteursrecht van een stripboek waarvan de afbeeldingen met artificial intelligence (AI) zijn gemaakt, is ingetrokken. Dat schrijft AG Connect.
- Wel krijgt de auteur, kunstenares Kris Kashtanova, auteursrecht over de tekst en de indeling van de afbeeldingen, die van haar hand zijn.
- Het auteursrecht geldt alleen voor werk dat door mensen is gemaakt.
- Lees ook: Topman Sam Altman van het bedrijf achter ChatGPT zegt dat ‘potentieel angstwekkende’ vormen van kunstmatige intelligentie dichterbij zijn dan gedacht – regulering is nodig
Een stripboek dat is gemaakt met artificial intelligence (AI) kreeg in de Verenigde Staten onterecht copyright, schrijft het platform voor technieuws AG Connect. Het Amerikaanse Copyright Office besluit het overgrote deel van de auteursrechten van het boek ‘Zarya of the Dawn’ van kunstenares Kris Kashtanova weer in te trekken.
Kashtanova maakte de afbeeldingen in haar boek met een dienst voor kunstmatige intelligentie, maar bepaalde zelf de artistieke keuzes op basis waarvan de afbeeldingen gegenereerd werden. Ook bedacht ze zelf de lay-out van het boek.
Ze kreeg in september vorig jaar copyright over haar werk, maar volgens het Copyright Office is dit onterecht gebleken. De organisatie wist indertijd niet dat de afbeeldingen met kunstmatige intelligentie gegenereerd waren. Het auteursrecht geldt alleen voor werk dat door mensen is gemaakt.
Wel krijgt Kashtanova copyright op de tekst en de indeling van beeld. De kunstenares vindt het besluit jammer, maar vindt het een opsteker dat de indeling van beelden wél onder het auteursrecht vallen. “Dat omvat veel toepassingen voor de mensen in de AI-kunst”, schrijft ze op Instagram.