Jammer voor Evan Spiegel: vrouwonvriendelijke e-mailtjes uit zijn studententijd deden niet dezelfde verdwijntruc als de berichten in zijn app SnapChat.

Evan Spiegel is de oprichter en topman van SnapChat, de berichtendienst die belooft dat wat je verstuurt, direct wordt gewist. Eerder constateerde een Amerikaanse consumentenwaakhond dat de berichten die via SnapChat worden verstuurd tóch kunnen worden opgeslagen: het bedrijf moest schikken om een boete te voorkomen. En nu komt er een boemerang uit de digitale wolk gevlogen, recht in het gezicht van Spiegel: gênante mailtjes uit zijn studententijd – tevens de tijd waarin hij SnapChat opzette.

Omstreden dispuut

Spiegel is nu 23 – de mailtjes dateren uit 2009 en 2010, toen hij studeerde aan Stanford en lid was van het omstreden dispuut Kappa Sigma. Spiegel hield zich in die dagen kennelijk vooral bezig met het dronken voeren van vrouwelijke medestudenten, opdat ze met hem en zijn dispuutsvrindjes het bed zouden delen.

In één mailtje beschrijft hij ogenschijnlijk hoe hij tijdens een vrijpartij op een meisje urineert. Ook stuurt hij boodschappenlijstjes voor feestjes, met drugs erop.

‘Zegt niets over wie ik nu ben’

Spiegel schaamt zich kennelijk diep voor de mailtjes, zegt hij tegen Business Insider. “Het is uiteraard vernederend en beschamend dat mijn stupide mailtjes uit mijn dispuutstijd in het openbaar zijn gekomen”, zei hij tegen Business Insider. “Ik heb hier geen excuus voor. Het spijt me dat ik ze toen heb geschreven en het het was stom van me dat ze heb geschreven. Ik was een eikel. De mails zeggen niets over wie ik nu ben en wat mijn opvattingen over vrouwen zijn.”

Spiegel richtte Snapchat op met Bobby Murphy en Reggie Brown, twee vrienden van Kappa Sigma. Brown is inmiddels uit het bedrijf gegooid.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl