PvdA-leider Lodewijk Asscher blijft bij zijn besluit.
Hij heeft informateur Herman Tjeenk Willink dinsdagmiddag laten weten dat zijn partij niet beschikbaar is om een kabinet te vormen met VVD, CDA en D66. Daarmee maakt hij de weg vrij voor de ChristenUnie.
Het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 heeft een vierde partij nodig om in beide Kamers tot een meerderheid te komen. Alleen de PvdA en ChristenUnie waren nog over. SP wil niet met de VVD en met GroenLinks liepen de onderhandelingen stuk.
“Wij gaan niet regeren met het motorblok”, zei Asscher na het gesprek. “Nee is ook echt nee.”
Het is volgens de PvdA-leider “democratisch vreemd” als een grote verliezer van de verkiezingen in het kabinet gaat zitten. De PvdA verloor op 15 maart 29 zetels. Met negen linkse zetels tegenover 71 rechtse kan de partij ook niet genoeg bereiken, zei hij. “Tjeenk Willink begreep goed waarom wij tot deze conclusie komen.”
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie krijgt hiermee helderheid. Hij wilde dat van de PvdA horen omdat die partij anders "boven de markt bleef hangen".
Brede volksbeweging
Als het aan Paul Depla ligt, moet de PvdA de komende jaren veranderen van een klassieke bestuurderspartij in een brede volksbeweging die naast en met de mensen opkomt voor ieders bestaanszekerheid. In dagblad Trouw geeft hij dinsdag alvast inzage in zijn rapport.
Het prominente partijlid en burgemeester van Breda, deed in opdracht van de PvdA onderzoek naar hoe de partij het verlies van 29 zetels bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen te boven kan komen.
De partij moet zich volgens het onderzoek "volledig focussen op de thema's werk en inkomen, zorg, milieu en de multiculturele samenleving om het geloof in de sociaaldemocratie terug te winnen''.
Netflixisering van de maatschappij
Depla sprak voor het rapport met honderden mensen binnen en buiten de partij om te komen tot wat hij noemt "toekomstgerichte aanbevelingen".
Een van de belangrijkste oorzaken van de ineenstorting van de partij noemt Depla de 'Netflixisering van de maatschappij'. "De samenleving valt uiteen in kleine groepjes die in hun eigen informatiebubbels leven, met elk hun eigen politieke partij. Er is sprake van een versplinterde verzuiling waarin de partij niet mee moet gaan. Als de PvdA een eigen zuiltje wordt kunnen we beter ophouden te bestaan", stelt hij.
Het rapport zegt verder dat "de partij zal zichzelf snel weer een duidelijk smoelwerk zal moeten geven. De komende twee kabinetsperiodes zou de PvdA zich volledig op het thema bestaanszekerheid moeten richten. Kiezers verwachten van de PvdA dat we verder gaan dan capituleren voor maatschappelijke ontwikkelingen''.
LEES OOK: Dit zijn de belangrijkste gezichten in de Brexit-onderhandelingen