Chipmachinefabrikant ASML heeft de winst afgelopen kwartaal zien afnemen, bij een nagenoeg stabiele omzet vergeleken met de voorgaande periode. Voor het lopende kwartaal rekent het Veldhovense technologiebedrijf op een afname van de opbrengsten.
Dat maakte het woensdag bekend.
ASML behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 1,65 miljard euro. Daar hield het onder de streep 370 miljoen euro aan over. In het eerste kwartaal bedroeg de nettowinst 403 miljoen euro.
De resultaten zijn volgens topman Peter Wennink iets boven de prognoses die het bedrijf zelf had afgegeven voor het tweede kwartaal.
Outlook verbeterd
Voor het derde kwartaal gaat ASML nog wel uit van een omzetdaling, doordat relatief veel goedkopere systemen op de rol staan om te worden afgeleverd. Waar de opbrengsten in zowel het eerste als het tweede kwartaal rond de 1,65 miljard euro lagen, schat ASML die voor het lopende kwartaal in op 1,5 à 1,6 miljard euro. Ook in de laatste drie maanden van het jaar zou ongeveer dat niveau kunnen worden gehaald, of zelfs iets meer, zei Wennink.
ASML waarschuwde in april dat de verkopen van productieapparatuur aan fabrikanten van geheugenchips in de tweede jaarhelft lager zouden uitvallen. Daarbij werd gewezen op overcapaciteit in de sector. Maar de laatste zes weken blijkt de vraag vanuit fabrikanten van zowel geheugen- als rekenchips te versnellen.
Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen verrast ASML positief met zijn vooruitzichten voor de tweede jaarhelft. De omzet zakt in het derde kwartaal wel wat terug ten opzichte van de twee voorgaande periodes, maar veel minder sterk dan eerder werd aangenomen.
EUV-machines
ASML liet verder weten dat opnieuw voortgang is geboekt met de ontwikkeling van EUV (extreme ultraviolet). Dat is een nieuwe technologie om schakelpatronen op halfgeleidermateriaal te etsen. Chipfabrikanten kunnen daarmee nog meer rekenkracht bundelen op dezelfde oppervlakte. EUV is een speerpunt in de toekomstplannen van ASML, dat zich tot doel heeft gesteld de omzet op te voeren naar minstens 10 miljard euro in 2020.
De klanten van ASML draaien nu nog uitsluitend proef met EUV, maar het moment waarop zij de technologie kunnen gaan benutten voor massaproductie, is volgens Wennink een stap dichterbij gekomen. Dat vertaalt zich ook in orders. Een grote Amerikaanse fabrikant waarmee ASML eerder dit jaar een groot contract sloot, heeft inmiddels zes EUV-machines besteld. Daarvan worden de eerste twee nog dit jaar afgeleverd.
Bij elkaar ontving ASML in het tweede kwartaal orders voor nieuwe machines ter waarde van ruim 1,5 miljard euro. De totale orderportefeuille dikte aan van 2,6 naar 3 miljard euro, en omvat nu acht EUV-machines.
Versteeg is hierover te spreken. "Dat betekent dat het gewoon heel goed gaat met ASML", zei Versteeg. De analist wees daarnaast op de sterk groeiende stroom aan inkomsten uit aanvullende diensten aan klanten en upgrades van al geleverde machines.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl