ASML bespeurt vergeleken met afgelopen zomer meer terughoudendheid bij sommige chipfabrikanten waar het gaat om investeringen in nieuwe productiemachines.
Dat maakte de Veldhovense toeleverancier woensdag bekend.
ASML heeft de omzet zien dalen van 1,65 miljard euro in het tweede kwartaal naar 1,55 miljard euro in het derde. Die afname is in lijn met de verwachtingen die het bedrijf in juli zelf uitsprak. Er werden zoals verwacht relatief veel goedkopere machines afgeleverd. Ook de nettowinst nam af, van 370 naar 322 miljoen euro.
De omzet uit aanvullende diensten, zoals software en technische ondersteuning, is afgelopen kwartaal wel blijven groeien. ASML haalde daar 574 miljoen euro mee binnen, ruim 10 procent meer dan in de voorgaande periode. Voor komende jaar wordt een verdere groei verwacht, aldus financieel directeur Wolfgang Nickl.
Recordomzet in 2015
Voor het vierde kwartaal gaat ASML uit van een omzet rond de 1,4 miljard euro, waar het eerder nog stelde dat een evenaring van het opbrengstenniveau in het derde kwartaal mogelijk was. Het bedrijf ligt daarmee naar eigen zeggen nog wel op koers om over heel 2015 een recordomzet in de boeken te zetten.
Met name producenten van rekenchips kijken momenteel de kat uit de boom. Daardoor zullen de opbrengsten in het vierde kwartaal toch lager uitpakken dan in de afgelopen drie maanden. Onder makers van geheugenchips blijft de vraag naar chipmachines tot en met de eerste helft van volgend jaar op een "gezond niveau".
Verkapt winstalarm
Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen komt het derdekwartaalbericht van ASML neer op een "winstwaarschuwing". De voorspelde omzetdaling in het vierde kwartaal kan gezien de ontwikkelingen in de chipindustrie echter niet voor iedereen als een verrassing komen, meent hij.
Versteeg voorziet wel wat druk op de koers. "Maar je moet het ook niet overdrijven", vindt hij. Het chipmachinebedrijf ligt nog steeds op koers om dit jaar een omzetrecord neer te zetten. "2015 is een topjaar voor ASML, al wordt het in 2016 allemaal wel wat moeilijker."
EUV-technologie
Daarbij wijst Versteeg ook op de ontwikkelingen rond EUV-technologie. ASML werkt al bijna tien jaar aan een technologie om de volgende generatie chips te maken die nog weer kleiner zijn. De nieuwste machines maken gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV) om lijntjes op een chip te schrijven. Door de korte golflengte van dit licht kan de afstand tussen de lijntjes tot een minimum worden beperkt. Lees hier meer over de EUV-technologie en het maken van chips.
De verkoop van machines met EUV blijft volgend jaar achter. Er worden drie machines geleverd in plaats van de eerder verwachte zes, zei financieel directeur Nickl. Technisch ligt ASML op schema met EUV, waarmee nu alleen nog proef wordt gedraaid, maar klanten stellen de aankoop van machines voor daadwerkelijke productie uit, gezien de onzekere economische situatie.
Volgens Versteeg, die het advies 'aanbevolen' hanteert, ziet de toekomst er ondanks de terug in het derde kwartaal zonnig uit. De chipsector staat onder druk om chips steeds kleiner en krachtiger te maken. Het punt waarop dat niet meer kan zonder EUV-technologie, die vooralsnog alleen ASML kan leveren, is in zicht.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl