De Amsterdamse aandelenbeurs toonde woensdag herstel na de verliesbeurt van een dag eerder. De handel werd gesteund door goed ontvangen kwartaalresultaten van ASML. De andere Europese effectenbeurzen lieten een gemengd beeld zien.
“We kabbelen een beetje voort. Per saldo is men terughoudend door de valutaproblemen bij de grote internationale bedrijven. De aanwezigheid in de opkomende landen was eerst een plus en is nu een min door de koersdalingen van de lokale valuta’s. ASML is daarop een uitzondering. De mooie resultaten van dat bedrijf ondersteunen de hele markt. Voor de rest is het wachten op signalen dat de economische groei doorzet”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 406,96 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 645,50 punten. De beurzen in Parijs en Londen noteerden licht hoger, Frankfurt daalde 0,2 procent.
ASML stijgt, DSM daalt verder
ASML won 6,9 procent en voerde daarmee de stijgers aan in de AEX. De chipmachinemaker boekte in het vierde kwartaal een recordomzet van 1,85 miljard euro. De nettowinst was met 481 miljoen euro ruim 60 procent hoger dan een jaar eerder. Ook blijft ASML optimistisch over de komende maanden.
Speciaalchemiebedrijf DSM zette de daling voort en stond met een min van 2,5 procent onderaan in de AEX. Het aandeel verloor woensdag al meer dan 10 procent aan waarde na publicatie van teleurstellende jaarcijfers.
Beter Bed sluit twee ketens
Bij de kleinere bedrijven leverde Beter Bed 3,6 procent in. De beddenverkoper had ook vorig kwartaal last van de slechte economie en het lage consumentenvertrouwen en zag de omzet met 10 procent afnemen. Het bedrijf kondigde tevens aan dit jaar de filialen van zijn ketens Slaapgenoten en Matrassen Concord in de Benelux te sluiten.
In Zürich zakte ABB ruim 4 procent. Het Zweeds-Zwitserse energie- en automatiseringsbedrijf waarschuwde dat de winst in het vierde kwartaal gedrukt zal worden door reorganisatiekosten en kosten verbonden aan energieprojecten in de Noordzee.
BHP Billiton
BHP Billiton daalde in Londen meer dan 1 procent. 's Werelds grootste mijnbouwbedrijf heeft in het vierde kwartaal van 2013 de productie van ijzererts met 16 procent verhoogd tot 48,9 miljoen ton. Dat was iets lager dan analisten hadden verwacht.
De euro was 1,3542 dollar waard, tegen 1,3558 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 95,62 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,7 procent duurder op 107,48 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl