- De druk van de VS om de verkoop van bepaalde chiptechnologie aan China te beperken, zal toenemen.
- Dat zegt topman Christophe Fouquet van ASML.
- De afgelopen vijf kwartalen was China de grootste markt voor de chipmaker.
- Lees ook: Samsung stelt levering voor chipmachines van ASML uit.
Topman Christophe Fouquet van chipmachinemaker ASML verwacht dat de druk vanuit de Verenigde Staten zal toenemen om de verkoop van geavanceerde chiptechnologie aan China verder te beperken. ASML mag zijn nieuwste chipmachines al niet verkopen in China, de grootste markt voor het bedrijf uit Veldhoven. Ook voor de meeste machines van de oudere generatie gelden strengere exportregels.
Vanuit de VS wordt al langer druk uitgeoefend op de Nederlandse overheid om ervoor te zorgen dat niet alle hoogwaardige technologie van ASML in China kan terechtkomen. Washington wil daarmee voorkomen dat China geavanceerde chips kan gebruiken voor militaire doeleinden.
“Als je kijkt naar het geopolitieke landschap, denk ik dat het duidelijk is dat de Verenigde Staten druk zullen blijven uitoefenen op hun bondgenoten voor meer beperkingen”, zei Fouquet in een interview tijdens de Bloomberg Tech Summit in Londen. De vraag is volgens de topman echter: “wat is goed voor Nederland? En wat is goed voor Europa?”
Volgens Fouquet is een groot deel van de zaken die ASML met China doet gericht op meer volgroeide technologieën, die minder gevaar vormen voor de nationale veiligheid. “Veel van de focus in China ligt tegenwoordig op halfgeleiders voor normaal alledaags gebruik. Dat is heel anders dan bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.”
China belangrijke afzetmarkt voor ASML
China was de grootste markt voor ASML in de afgelopen vijf kwartalen. In het derde kwartaal was het land goed voor bijna 2,8 miljard euro aan verkopen, bijna de helft van de totale omzet van ASML. Dat kwam volgens Fouquet vooral door het wegwerken van de achterstand van bestellingen die tijdens de coronapandemie waren geplaatst. ASML verwacht dat de Chinese verkopen volgend jaar zullen krimpen tot ongeveer 20 procent van de totale omzet, een niveau dat het bedrijf als normaler beschouwt.
Fouquet reageerde ook op de plannen van het nieuwe kabinet om de arbeidsmigratie in te perken. Volgens hem moeten Europese landen zoals Nederland de arbeidsmigratie niet beperken als ze concurrerend willen blijven in belangrijke industrieën. "We hebben ons bedrijf opgebouwd met meer dan honderd nationaliteiten. Het binnenhalen van talent van overal ter wereld is een absolute voorwaarde voor succes geweest, en dit moet worden voortgezet", aldus Fouquet.