- Chipmachinefabrikant ASML ziet de vraag naar zijn apparatuur voorlopig nog steeds toenemen.
- Voor heel 2023 rekent het Veldhovense bedrijven op een omzetgroei van 30 procent.
- De politieke beperkingen voor de levering van geavanceerde chipmachines aan China lijken het bedrijf nog niet echt te raken.
- Lees ook: Beleggers kunnen niet meer om geopolitiek heen: zo raakt de spanning tussen de VS, China en Rusland financiële markten
Chipmachinefabrikant ASML heeft de orders in het tweede kwartaal zien toenemen, en dat is een teken dat de vraag naar zijn apparatuur om chips te maken aantrekt. Het Veldhovense bedrijf verhoogde daarbij woensdag ook zijn verwachtingen voor het hele jaar.
De orders telden op tot 4,5 miljard euro in de maanden april tot en met juni. Dat is een vijfde hoger dan een kwartaal eerder en ook beduidend beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. ASML denkt de eigen omzet in heel 2023 nu met 30 procent te kunnen opvoeren, zei topman Peter Wennink in een verklaring.
Eerder rekende ASML nog op 25 procent groei. Vooral over de leveringen van zijn zogeheten duv-machines is ASML optimistischer geworden. De vraag naar deze apparatuur is groter dan ASML die momenteel kan maken.
Over het tweede kwartaal van dit jaar haalde ASML een omzet van 6,9 miljard euro en een nettowinst van 1,9 miljard euro. De bruto winstmarge kwam uit op 51,3 procent.
Voor het derde kwartaal van dit jaar rekent ASML op een omzet tussen de 6,5 miljard euro en 7 miljard euro en een bruto winstmarge van rond de 50 procent.
Beleggers reageerden woensdag positief op de cijfers en zetten het aandeel ASML bijna 2 procent hoger.
ASML merkt wel enige druk van afkoeling wereldeconomie
Toch is de onderneming niet ongevoelig voor de afzwakkende wereldeconomie en de impact van de hoge inflatie op de consumentenbestedingen. Een klant als het Zuid-Koreaanse Samsung zag de omzet in het tweede kwartaal met ruim een vijfde afnemen. Dat was de grootste daling van de verkopen in een kwartaal sinds minstens 2009. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar mobiele telefoons, elektronica en chips.
"Onze klanten in verschillende marktsegmenten zijn momenteel voorzichtiger vanwege aanhoudende macro-economische onzekerheden en verwachten daarom een later herstel van hun markten", legt Wennink uit.
Vorige week zei ASML al dat het daarom van plan is om het dit jaar rustiger aan te doen met het aannemen van nieuw personeel, nadat het bedrijf vorig jaar nog 10.000 werknemers had toegevoegd. Voor de langere termijn zien de vooruitzichten er volgens Wennink nog steeds goed uit, maar hij vindt het nog te vroeg om een concrete voorspelling te doen voor de resultaten in 2024.
Politieke strubbelingen rond levering chipmachines aan China
ASML mag vanaf september zijn geavanceerde DUV-chipmachines niet meer naar China exporteren. Vanaf die maand gelden de in maart aangekondigde exportbeperkingen, zo maakte minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel eind juni bekend.
In maart kwam al naar buiten dat er een nationale vergunningsplicht gaat gelden voor bepaalde machines waaronder de meest geavanceerde Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositie.
“We hebben deze stap genomen vanuit het belang van onze nationale veiligheid. Het is goed dat de bedrijven die het betreft nu weten waar ze aan toe zijn. Zo kunnen zij zich op tijd aanpassen aan de nieuwe regelgeving’’, zei Schreinemacher.
De exportbeperking kwam er onder druk van de Amerikaanse regering. Die kondigde vorig jaar oktober al aan de uitvoer naar China van zijn eigen chiptechnologie te beperken. Naast Nederland besloot ook Japan de export van bepaalde chiptechnologie aan banden te leggen.
De beperkingen voor de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML voor export richting China, worden mogelijk nog strenger, meldden bronnen afgelopen week aan persbureau Bloomberg. Leveringen aan een aantal Chinese fabrieken zouden nu ook tegengehouden kunnen worden door de Verenigde Staten,
Het zou bijvoorbeeld gaan om de handel met een fabriek die in beheer is van Semiconductor Manufacturing International, een toonaangevend chipbedrijf in China. In die gevallen moet de export dus worden goedgekeurd door zowel Nederland als de VS.
Wennink vindt de berichten over extra beperkingen "speculatief". "Maar zoals we het nu begrijpen, zal het geen grote invloed hebben."