ASML heeft de verwachtingen voor de omzet dit jaar naar boven bijgesteld. De wereldmarktleider op het gebied van geavanceerde machines, die chips maken voor computers, tablets en smartphones, lijkt de stijgende lijn weer te pakken te hebben na een paar mindere kwartalen.
Het bedrijf uit Veldhoven rekent nu op 5 miljard euro aan inkomsten voor 2013, exclusief de inkomsten van het onlangs aangekochte Cymer. Dat zou 5,7 procent meer zijn dan de 4,73 miljard euro van vorig jaar.
Dat maakte ASML woensdag bekend bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal.
Lichtbronleverancier Cymer draagt naar verwachting dit jaar nog eens 180 miljoen euro bij aan de opbrengsten.
Meer vraag naar geheugenchips
ASML zei vorig kwartaal nog dat het voor dit jaar eenzelfde omzet verwacht als in 2012. In het tweede kwartaal zag het Veldhovense bedrijf vooral de vraag naar DRAM-geheugenchips toenemen. “Daar is sprake van ondercapaciteit na de slechte ontwikkelingen van vorig jaar”, stelde topman Peter Wennink, die op 1 juli het stokje overnam van Eric Meurice.
Wennink verwacht dat de vraag uit die markt ook volgend jaar aanhoudt, maar wilde nog niet voorspellen wat dit betekent voor de resultaten van ASML in 2014.
Op schema met EUV
Ten aanzien van de nieuwe generatie machines (EUV) meldde het bedrijf op schema te liggen voor de doelstellingen ten aanzien van 2014. ASML verwacht dit jaar drie EUV-machines mee te kunnen laten tellen voor de omzet.
Een EUV-systeem is een lithografiemachine die gebruik maakt van extreem ultraviolet licht met een nog kleinere golflengte dan bij de huidige technologie. Daardoor kunnen de machines de lijntjes op de chips nog dichter bij elkaar zetten.
Omzet iets lager
ASML boekte in april, mei en juni een omzet van 1,155 miljoen euro, exclusief de resultaten van de overgenomen lichtbronleverancier Cymer. Dat is 6 procent lager dan de omzet van 1,228 miljard euro een jaar eerder. Inclusief de resultaten van Cymer kwam de omzet uit op 1,187 miljard euro.
Analisten gepolst door Bloomberg rekenden gemiddeld op een omzet van 1,1 miljard euro in het tweede kwartaal. ASML gaf begin dit jaar al aan dat het verwachte dat er in de loop van 2013 een einde zou komen aan de omzetdaling.
Toename nieuwe orders
ASML ontving vorig kwartaal voor 1,065 miljoen euro aan nieuwe orders (exclusief EUV). Het bedrijf verkocht 34 nieuwe machines en bracht 4 gebruikte machines aan de man. Daarmee zit er een stijging in het aantal orders. Vorig kwartaal verkocht ASML nog voor 715 miljoen euro aan nieuwe machines.
De nettowinst zakte met 53 miljoen euro tot 239 miljoen euro. De ASML-volgers verwachten een nettowinst van 203,6 miljoen euro. De brutomarge steeg vorig kwartaal van 38,2 naar 41,8 procent.
Effect Cymer op brutomarge
De aankoop van Cymer heeft in het tweede kwartaal een negatief effect van 1,2 procentpunt gehad op de brutomarge van ASML (40,6 procent inclusief Cymer). Ook in de tweede helft van dit jaar zal er sprake zijn van een negatieve invloed op de marge. Dit komt door de herwaardering van voorraden ter waarde van 60 miljoen euro, 20 miljoen euro aan afschrijvingen en 20 miljoen euro aan aangepaste aandelenplannen voor medewerkers.
De overname van die lichtbronleverancier werd eind mei afgerond en Cymer wordt sinds juni in de cijfers van ASML verwerkt. Cymer was goed voor een omzet van 32 miljoen euro in juni. ASML kocht het Amerikaanse bedrijf in ruil voor geld en eigen aandelen. De totale waarde van de deal bedroeg 1,95 miljard dollar.
Cymer was al jaren een partner van het Veldhovense bedrijf is. Met de overname wilde ASML de ontwikkeling van de EUV-machines versnellen. ASML heeft last gehad van vertragingen bij de ontwikkeling van EUV-technologie, die volgens topman Wennink te wijten waren aan Cymer.
Lees ook op Z24
Patrick Beijersbergen: ASML is wat Philips had moeten zijn
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl