De failliete Delftse chipmachinefabrikant Mapper wordt gekocht door chipmachinefabrikant ASML. Dat werd maandag bekendgemaakt zonder dat bedragen zijn meegedeeld.
Mapper werd eind december failliet verklaard nadat een verwacht geldbedrag niet was binnengekomen. Het werd in 2000 opgericht als spin-off van de TU Delft en komt voort uit een afstudeerproject van Kampherbeek en mede-oprichter Marco Wieland.
Mapper ontwikkelde, net als ASML, machines die computerchips maken. Maar in tegenstelling tot de beursgenoteerde marktleider uit Veldhoven, gebruikte Mapper daarvoor geen ultraviolet licht.
Het traditionele proces om chips te ‘bakken’, begint met een laser die een ronde schijf silicium belicht, de zogenoemde wafer. Op deze schijf is een laag aangebracht die reageert op licht. Door boven de wafer een ‘masker’ te plaatsen, valt het UV-licht alleen op de plaats waar dat moet. Zo ontstaat er een patroon van elektrische circuits op de siliciumschijf.
Mapper wilde chips ‘tekenen’ zonder licht. De chipmachines van het Delftse bedrijf gebruikten elektronenbundels om de patronen te etsen in de wafers, de e-beamtechnologie. Door de kleinere golflengte kunnen de lijntjes dichter op elkaar worden geplaatst en zijn kleinere chips mogelijk.
De lijntjes moeten echter stuk voor stuk op de chip aangebracht worden, en dat kost veel meer tijd. Mapper loste dat op door meerdere, parallelle elektronenbundels te gebruiken. Uiteindelijk moesten in de Delftse chipmachines 13.260 bundels de wafers beschrijven.
Het ontwikkelen van de veelbelovende technologie ging echter moeizaam en kostte veel geld, waardoor het bedrijf in problemen kwam. ASML krijgt nu de intellectuele eigendommen van Mapper in handen en gaat posities zoeken voor personeel van het bedrijf.
Het personeel blijft in eerste instantie in Delft en gaat daar aan de slag met ASML-projecten. Concreet zouden er zo'n 150 van de 200 medewerkers van Mapper over kunnen naar ASML.