De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagmiddag fors onderuit. In Amsterdam dook de AEX-index weer ruim onder de 400 punten.
Beleggers deden massaal hun aandelen van de hand na de verkoopgolf op Wall Street en de negatieve stemming in Azië.
De hoofdindex op het Amsterdamse Damrak noteerde in de middaghandel 1,8 procent lager op 394,74 punten. De MidKap zakte 2,3 procent tot 651,25 punten. De hoofdindices in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 1,6 procent in.
‘De beurzen zijn aardig roodgekleurd. Het is verrassend hoe fel de koersen met name in de VS omlaag zijn gegaan. Het lijkt een beetje vanuit het niets te komen en dat zijn vaak de gevaarlijkste dalingen. Voorlopig ziet het er naar uit dat we even een stap terug doen bij gebrek aan nieuwe impulsen”, zei Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.
De graadmeters op Wall Street gingen vrijdag verder omlaag. Technologiebeurs Nasdaq, die donderdag het grootste verlies leed sinds november 2011, noteerde kort na opening 1 procent in de min. De Amerikaanse verkoopgolf vond ook navolging in Tokio. De Japanse beurs verloor deze week ruim 7 procent en kende daarmee de slechtste beursweek sinds de verwoestende tsunami in maart 2011.
Alle 25 fondsen in de AEX stonden in het rood. Chipmachinemaker ASML ging in navolging van de negatieve stemming in de Amerikaanse technologiesector omlaag en leverde met een min van 4 procent het meeste in. KPN daalde 1,5 procent. Volgens persbureau Bloomberg heeft Brussel de deadline voor het onderzoek naar de verkoop van KPN-dochter E-Plus aan Telefónica Deutschland opgeschoven tot 23 juni 2014.
In de MidKap waren eveneens geen stijgers te bekennen. Imtech stond opnieuw onderaan met een koersverlies van meer dan 5 procent. De geplaagde technisch dienstverlener raakte een dag eerder al 15 procent aan waarde kwijt door de vrees dat het bedrijf aandelen gaat uitgeven.
In Kopenhagen liet Bang & Olufsen beleggers schrikken. De Deense audiospecialist leed in het afgelopen kwartaal een groter verlies dan verwacht en overweegt aandelen uit te geven om geld op te halen. Het aandeel maakte een koersduikeling van ruim 12 procent.
De euro was 1,3875 dollar waard, tegen 1,3892 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op donderdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 103,36 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 107,38 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl