Chipmachinefabrikant ASML heeft in het vierde kwartaal een recordomzet geboekt. Het bedrijf kijkt met vertrouwen naar 2014.

Zo’n goed kwartaal kende ASML nog nooit. De omzet van het concern uit Veldhoven kwam in de laatste drie maanden van vorig jaar uit op 1,85 miljard euro, ruim 80 procent hoger dan in dezelfde periode in 2012.

Ook de nettowinst was met 481 miljoen euro aanzienlijk hoger dan de 298 miljoen euro van een jaar eerder.

ASML verrast met de resultaten, aangezien chipmaker TSMC en branchegenoot Intel — grote klanten van ASML — vorige week met niet al te indrukwekkend resultaten naar buiten kwamen.

ASML lijkt daarmee definitief uit het dal te zijn geklommen na het dieptepunt van een jaar geleden. De chipmachinefabrikant kreeg in het vierde kwartaal voor 1,45 miljard euro aan nieuwe orders, exclusief EUV-machines. Dat is vergelijkbaar met het kwartaal daarvoor.

In oktober, november en december van 2012 werden er slechts voor 667 miljoen euro aan nieuwe machines besteld.

"Het zijn prima cijfers, de zorgen die er in de markt waren geslopen over ASML waren voor niets", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen tegenover persbureau ANP.

EUV-machines: positieve geluiden

Versteeg is ook positief over de ontwikkeling van de EUV-machines, waarmee met behulp van ultraviolette straling de lijntjes op de chips nog dichter bij elkaar kunnen worden gezet. Ultraviolet licht heeft een kleinere golflengte waardoor de chipmachines nog fijnere geïntegreerde schakelingen kunnen aanbrengen.

Zie ook dit artikel van Z24 over de EUV-technologie en diens concurrenten.

Volgens ASML ligt de ontwikkeling van de nieuwe machines op schema. Het bedrijf verscheepte vorig jaar drie EUV-scanners en verwacht er dit jaar nog eens acht te leveren.

"Het is een moeilijke technologie, die tijd nodig heeft om productiewaardig te zijn", stelt topman Peter Wennink. Het bedrijf werkt in overleg met de klanten aan de machines. Als ASML aan alle voorwaarden kan voldoen, zullen zij meer investeren in EUV-apparaten. "We verwachten de eerste fase daarvan dit jaar te bereiken", aldus Wennink.

ASML verwacht de capaciteit van de EUV-machines, die ervoor zorgt dat er meer vermogen past op kleinere chips, dit jaar te verhogen tot 70 wafers per uur. In 2015 moet die capaciteit toenemen tot 125 wafers per uur.

Nettowinst iets lager door overname Cymer

Voor heel 2013 boekte ASML een omzet van 5,25 miljard euro, bijna 11 procent meer dan het jaar ervoor. De nettowinst kwam zo'n 130 miljoen euro lager uit op 1,02 miljard euro. Dat komt volgens het bedrijf door de overname van lichtbronleverancier Cymer, die in mei vorig jaar is afgerond.

Topman Wennink meent dat 2013 "een goed jaar" was voor de chipmachinefabrikant, waarbij de vraag in alle hoofdsegmenten van ASML aantrok.

Die opwaartse lijn trekt het bedrijf door in de eerste drie maanden van 2014. Daarin rekent het Veldhovense bedrijf op een omzet van circa 1,4 miljard euro, met een brutomarge van zo'n 42 procent. Voor de eerste helft van het jaar verwacht ASML een omzet van ongeveer 3 miljard euro. Voor een voorspelling voor het hele jaar is het nog te vroeg, aldus Wennink.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl