De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag weer vooruit na de verliesbeurt van een dag eerder. Een meevallend groeicijfer uit China stelde beleggers gerust. In Amsterdam werd ASML afgestraft na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.
De AEX-index sloot 0,9 procent hoger op 395,99 punten en de MidKap steeg 0,7 procent tot 645,68 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 1,6 en 1,4 procent vooruit, terwijl de FTSE in Londen er 0,7 procent bij kreeg.
Voordat de beurzen hun deuren openden, werd bekendgemaakt dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 7,4 procent is gegroeid. Dat is het laagste tempo in anderhalf jaar en een afkoeling ten opzichte van 7,7 procent in het vierde kwartaal van 2013. Aangezien economen in doorsnee rekenden op 7,3 procent in de eerste 3 maanden van dit jaar viel het cijfer beleggers toch mee.
ASML onderuit
ASML deelde niet mee in de feestvreugde en bungelde onder aan de AEX met een verlies van 5,3 procent. De chipmachinemaker is wat voorzichtiger geworden over de verkoop van zijn machines in de komende maanden. “Het is even schrikken dat de omzet van het bedrijf wat lager zal uitvallen dan verwacht, maar er is geen reden tot paniek”, aldus analist Versteeg.
Kabelbedrijf Ziggo, dat wordt overgenomen door Liberty Global, won 0,2 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De afronding van de overname door het moederbedrijf van UPC zal volgens Ziggo in het derde of vierde kwartaal plaatsvinden.
ING voert AEX aan
Grootste stijger in de AEX was bank en verzekeraar ING met een winst van 3,7 procent. Randstad en ING volgden met winsten van respectievelijk 3 en 2,8 procent.
In de MidKap ging textielfabrikant TenCate aan kop met een winst van 3,5 procent na een grote order van het Amerikaanse leger. Roestvrijstaalproducent Aperam en softwarebedrijf Exact volgden op de voet met een plus van 3,2 procent voor beide.
Credit Suisse en Danone zakken
Credit Suisse zakte in Zürich 1,5 procent. De op één na grootste Zwitserse bank zag de winst in het eerste kwartaal fors dalen door tegenvallende prestaties bij zijn zakenbankdivisie.
In Parijs maakte Danone eerder verliezen goed om nagenoeg onveranderd te sluiten. Uit de kwartaalcijfers bleek dat de Franse levensmiddelenproducent in het de afgelopen maanden flink last had van negatieve valuta-effecten. Het Britse supermarktconcern Tesco steeg in Londen 2,6 procent na beter dan verwachte jaarresultaten.
De euro was 1,3820 dollar waard, tegen 1,3828 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 103,42 dollar. Brentolie werd juist 0,5 procent duurder op 109,86 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl