- Chipmachinemaker ASML moet z’n beveiligingsbudget jaarlijks fors verhogen, zegt topman Peter Wennink tegenover The Financial Times.
- Dit komt mede doordat de verkoop van geavanceerde apparatuur voor het maken van chips aan Chinese bedrijven door de VS verboden is.
- ASML maakte vorige maand bekend dat een werknemer uit China informatie over de technologie van het bedrijf verduisterd heeft.
- Lees ook: Datalek bij chipmachinebouwer ASML: Chinese oud-medewerker heeft geheime informatie gestolen
Chipmachinemaker ASML moet z’n “intellectuele eigendom meer dan ooit beschermen tegen diefstal”, nu de verkoop van geavanceerde apparatuur voor het maken van chips aan Chinese bedrijven door de VS verboden is. Dat zegt CEO Peter Wennink, van ASML tegen de Britse krant The Financial Times.
Volgens Wennink hebben de beperkingen die de VS oplegt aan China, ervoor gezorgd dat China op allerlei manieren aan de technologie probeert te komen om de chips zelf te kunnen ontwikkelen.
“Het is vergelijkbaar met de oliecrisis van 1973”, zegt Wennink tegen de FT. “Olie was er altijd, totdat het er niet meer was en er dus een strategisch, politiek spel omheen ontstond. In 2020 gebeurde er hetzelfde met chips. China heeft daarom geen andere keuze dan zijn eigen geavanceerde ecosysteem voor computerchips op te zetten.”
ASML maakte vorige maand bekend dat een werknemer uit China informatie over de technologie van het bedrijf heeft verduisterd. Hoewel Wennink zegt dat er geen bewijs is dat de Chinese regering opdracht heeft gegeven tot de diefstal, denkt hij dat het niet gemakkelijk zal zijn voor China om zijn eigen chipapparatuur te ontwikkelen. “Moeten we daardoor extra alert zijn op het lekken van kennis en intellectueel eigendom? Meer dan ooit.”
Het chipmachinebedrijf uit Veldhoven moet hierdoor de uitgaven aan z'n cyberbeveiliging en de bescherming van zijn intellectuele eigendom elk jaar met een "aanzienlijk percentage van meer dan tien procent" verhogen, omdat het maandelijks met honderden beveiligingsincidenten te maken heeft.
Ook Nederland legt ASML exportrestricties op
De opgelegde handelsbeperkingen door de VS kosten ASML niet alleen qua beveiliging veel geld, maar hakt ook in op de 18 procent van de totale omzet die uit China afkomstig is. Helemaal nu Nederland en Japan een akkoord hebben gesloten met de VS om de export van geavanceerde chiptechnologie naar China verder te beperken.
Minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel heeft woensdag aan de Tweede Kamer laten weten dat hierdoor de export van bepaalde machines van ASML naar China aan banden worden gelegd.
De stap van het kabinet betekent dat ASML toestemming van het kabinet moet vragen voor export van deze meest geavanceerde chipmachines. Oudere versies van deze machine mogen wel gewoon worden uitgevoerd naar China.
"De aanvullende nationale exportcontrolemaatregelen betreffen zeer specifieke technologieën in de productiecyclus van halfgeleiders waarop Nederland een unieke en leidende positie heeft, zoals de meest geavanceerde Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositie", schrijft Schreinemacher. De DUV-systemen zijn de op één na laatste generatie machines die ASML bouwt.
De stap van het kabinet betekent dat ASML toestemming van het kabinet moet vragen voor export van deze meest geavanceerde DUV-machines. Oudere versies van deze machine mogen nog wel gewoon worden uitgevoerd naar China.
De export van de allerlaatste en modernste chipmachines van ASML naar China is al langer niet mogelijk. Begin 2020 kwam naar buiten dat Nederland na sterke druk van de Verenigde Staten had besloten de uitvoer van zogenoemde EUV-machines naar China op te schorten.
ASML zelf verwacht dat het nog wel enige tijd zal duren voordat de wet- en regelgeving echt van kracht zal zijn. In een reactie meldt het bedrijf dat het een exportvergunning zal aanvragen voor de verzending van de DUV-systemen. Zoals al eerder gemeld bij de publicatie van de jaarcijfers over 2022, verwacht ASML niet dat de beperkingen een groot effect zullen hebben op de financiële resultaten.
Wennink wijst in het interview met The Financial Tims op de "escalerende geopolitieke spanningen die het wereldwijde chip-ecosysteem ondermijnen" en waarschuwt de regeringen voor protectionisme. "De chipsector heeft enorme vooruitgang in samenlevingen over de hele wereld mogelijk gemaakt. China heeft bijvoorbeeld 800 miljoen mensen uit de armoede kunnen halen, omdat ze deel uitmaken van dit wereldwijde innovatieforum, waarbij chips een belangrijke rol spelen."