Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven heeft in China te maken met een ex-werknemer die met gestolen bedrijfsgeheimen een eigen bedrijfje probeert op te zetten.
ASML volgt de zaak nauwlettend, zo meldt Het Financieele Dagblad.
De kwestie van de diefstal ligt gevoelig, omdat ASML een rol speelt in de geopolitieke strijd om technologische suprematie tussen de VS en China.
Chipmachinefabrikant ASML volgt nauwgezet de stappen van een Chinese ex-werknemer bij een dochterbedrijf uit de Verenigde Staten.
Deze ex-werknemer ontvreemdde bedrijfsgeheimen van ASML en vluchtte daarmee naar China. Daar is de man bezig met het opzetten van een eigen bedrijfje dat concurreert met ASML, zo bericht het Financieele Dagblad.
ASML-bestuurder Roger Dassen bevestigt tegenover de krant dat het Nederlandse bedrijf de zaak heeft aangekaart bij de Chinese overheid. “We zullen in China zeer agressief optreden als ze er misbruik van maken, maar tot die tijd kunnen we geen bal doen.”
De zaak ligt geopolitiek gevoelig, omdat China een interessante afzetmarkt is voor de chipmachines van ASML, terwijl het Nederlandse bedrijf ook rekening moet houden met de opvattingen van de Amerikaanse overheid. Die wil niet dat ASML zijn meest geavanceerde apparatuur in China verkoopt en oefent hiertoe druk uit op het Veldhovense bedrijf.
De kwestie van de diefstal van bedrijfsgeheimen is in die zin koren op de molen van de Amerikanen.
ASML-bestuurder Dassen benadrukt tegenover het FD dat de bedrijfsgeheimen die zijn gestolen door de Chinese ex-werknemer, alleen betrekking hebben op speciale software voor lithografiemachines en losstaat van de technologie van de chipmachines zelf.