De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent in de plus.
De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdagochtend een wisselend beeld zien. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de verklaringen die Fed-president Janet Yellen zal afleggen voor het Amerikaanse Congres. In Amsterdam werd Delta Lloyd afgestraft na teleurstellende resultaten.
Volgens Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments, lijkt de maand februari een zeer goede beursmaand te worden. Het is volgens de marktkenner wel een markt die met argusogen dient te worden bekeken. ,,Door het eenrichtingsverkeer van de geldstromen naar de aandelenmarkt beginnen de waarderingen van sommige bedrijven wel fors te worden. Ook blijft het de vraag of het geld dat de ECB in de markt pompt ook echt in de economie terechtkomt”, aldus Nugteren.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent in de plus op 477,20 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 716,48 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden vlak tot 0,1 procent in de min.
Griekse beurs hoger
De hoofdindex in Athene steeg ruim 6 procent, na het indienen van de nieuwe hervormingsplannen van de Griekse regering bij de Europese Commissie. De plannen zijn een voorwaarde voor de verlenging van de noodsteun aan Griekenland.
Delta Lloyd stond onderaan de AEX met een min van bijna 5 procent. Volgens analisten van ING zijn de jaarcijfers die de verzekeraar vanwege een technische fout te vroeg presenteerde, over het algemeen ,,zwak".
ASML in de plus
ASML was koploper met een plus van 4 procent na positief nieuws over de nieuwe euv-technologie van de chipmachinemaker. ASML heeft zijn doelstelling voor de ontwikkeling van de EUV-technologie voor 2015 al bijna gerealiseerd, concludeerde analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen dinsdag naar aanleiding van berichten van de chipmachinefabrikant.
ASML meldde eerder op de dag dat afnemer TSMC bij een recente test van de EUV-technologie van ASML in 24 uur meer dan duizend wafers heeft belicht. Daarmee werd het productiviteitsdoel voor dit jaar geëvenaard. De komende tijd moet worden aangetoond dat het productieniveau kan worden herhaald, aldus Versteeg. ,,Dat het nu een dag is gelukt, brengt het doel van ASML binnen bereik.''
TSMC zou met 1000 wafers per dag economisch kunnen produceren, maar ASML heeft als doel voor 2016 om 1500 wafers per dag te halen, gaf de analist verder aan. Versteeg beveelt het aandeel ASML aan en hanteert daarbij een koersdoel van 110 euro. ASML stond dinsdag om 11.30 uur 4,3 procent in de plus op 97,03 euro.
Olieprijs iets lager
In Londen klom BHP Billiton bijna 4 procent. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld boekte in de afgelopen zes maanden meer winst dan verwacht. Telefónica Deutschland steeg 5,5 procent in Frankfurt. De Duitse dochter van het Spaanse Telefónica verwacht dankzij de overname van het voormalige KPN-onderdeel E-Plus zijn winst dit jaar te kunnen verbeteren.
De euro was 1,1300 dollar waard, tegen 1,1345 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 49,12 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 58,80 dollar per vat.
De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) is van plan een noodvergadering te houden als de olieprijzen verder blijven dalen, liet zakenkrant Financial Times dinsdag weten op basis van uitspraken van de Nigeriaanse olieminister.
Veel OPEC-leden zijn bezorgd over de gevolgen van de sterk gedaalde olieprijzen op hun begrotingen. Het oliekartel besloot in november het eigen productieplafond onveranderd te houden, wat mede bijdroeg aan de sterke daling van de olieprijzen. Inmiddels is er flinke verdeeldheid ontstaan binnen de OPEC over het handhaven van de productie. Het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië wil echter niks weten van een productieverlaging.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl