- Het kabinet gaat zondag in overleg over de oproep van medisch specialisten om scholen alsnog te sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
- De Federatie Medisch Specialisten heeft vraagtekens gezet bij het kabinetsbesluit om scholen voorlopig open te houden.
- Artsen zijn bezorgd over tekorten aan mondkapjes en testmateriaal voor Nederlandse ziekenhuizen.
Het kabinet belegt zondag spoedoverleg met de medisch specialisten over hun oproep om de scholen te sluiten. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt het dringende advies “serieus”, laat hij weten.
De druk op het kabinet om scholen te sluiten neemt zienderogen toe. Bruins wil vooralsnog niet verder gaan dan de al afgekondigde maatregelen, maar gaat daarover zondagmiddag met de Federatie Medisch Specialisten praten. “Mogelijk kan dat de standpunten nader tot elkaar brengen.”
Onderwijsminister Arie Slob gaat ondertussen opnieuw praten met vertegenwoordigers van de basis- en middelbare scholen.
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft zaterdag aan de politiek gevraagd of er voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden. Dat gebeurde na een online-overleg met duizend artsen over de acute zorg aan patiënten met Covid-19.
“Vele artsen vragen ons om te pleiten voor het sluiten van de scholen. Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel”, aldus KNO-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem. “Wij vragen de politiek om het maximale te doen wat nodig is. Wij willen onze dokters en alle zorgverleners veilig houden, ook in de thuissituatie. Is er voldoende onderbouwing van het besluit dat de kinderen niet veel bijdragen aan de transmissie van het virus?’’
Ook een Italiaanse arts uitte zich afgelopen vrijdag kritisch in een interview met de Volkskrant. “Wat jullie premier zojuist heeft besloten, is niet genoeg om het virus te stoppen”, zegt Stefano Ferraro, die in de stad Piacenza al drie weken bezig is met het behandelen van patiënten.
Ferraro denkt dat het Nederlandse kabinet het virus onderschat. “Wat ik niet begrijp, is dat jullie bij ons kunnen zien hoe de ziekte zich verspreidt en daar toch niets mee doen”, zegt hij. “Als dit alle maatregelen zijn, hebben jullie over een week vierduizend besmettingen.”
Lees ook: Beslissing van kabinet om scholen open te houden stuit op veel ongebrip
Minister Bruins werpt tegen dat de artsen die hem met advies bijstaan "ook medisch specialisten" zijn. Zij stellen dat kinderen "maar een zeer beperkte rol spelen bij de verspreiding" en dat de scholen daarom open kunnen blijven. Dat is ook belangrijk om te voorkomen dat ouders die bijvoorbeeld in ziekenhuizen werken, thuis moeten blijven om hun kinderen op te vangen.
Sommige scholen nemen zelf al besluit om dicht te blijven
Verschillende scholen in Nederland wachten een kabinetsbesluit niet af en houden maandag hun deuren gesloten. Zo legt het mboRijnland in Zuid-Holland, dat ongeveer 16.000 leerlingen heeft, tot dinsdag 31 maart het onderwijs stil op alle locaties.
"We zien veel onzekerheid, onrust en onduidelijkheid over het coronavirus in de samenleving. De gezondheid van medewerkers en studenten is voor ons belangrijk", aldus de scholenkoepel.
Mbo-school het Friesland College, met meerdere vestigingen in Leeuwarden en Heerenveen, gaat drie dagen dicht om het onderwijs zoveel mogelijk online in te richten. Ook wordt gekeken of leerlingen de komende tijd iets kunnen betekenen in sectoren als de zorg en het onderwijs.
Ook ROC het Graafschap College in Doetinchem, met bijna 10.000 studenten, sluit met ingang van maandag de deuren tot en met 31 maart. Vier basisscholenkoepels in Friesland, met in totaal 55 basisscholen, besloten om tot 29 maart de deuren dicht te houden. Het kabinet houdt zondag spoedoverleg met medisch specialisten over hun oproep om de scholen te sluiten.
Bezorgdheid over voldoende mondkapjes en testmateriaal in ziekehuizen
De Federatie Medisch Specialisten organiseerde zaterdag een overleg onder de noemer 'Lessen uit het zuiden' voor professionals in de acute zorg. Specialisten van de intensive care en medisch microbiologen werkzaam in Noord-Brabant gingen onder leiding van Van Benthem onder meer in op de organisatorische vraagstukken.
Van Benthem: "Wij zijn blij met de urgentie die spreekt uit de manier van aanpak van deze crisis door het Outbreak Management Team, het RIVM, minister Bruins en het kabinet. We zien de dilemma’s over de te nemen maatregelen en we zien het verschil in beleefde urgentie. De dringende adviezen van de artsen in de ziekenhuizen in Noord-Brabant kunnen we echter niet in de wind slaan. Ga niet meer naar feestjes. Onthoud je van sociale contacten. Dit moeten we echt doen als we samen de stijging van het aantal besmettingen tot stilstand willen brengen."
Van Benthem maakt zich ook zorgen de juiste materialen voor de bescherming van zorgpersoneel en patiënten. "Er is dringend behoefte aan mondkapjes en testmateriaal. Het werkt zeer demotiverend op de zorgverleners op de IC en verder in het gehele ziekenhuis wanneer de spullen er niet zijn."