Arthur del Prado, oprichter van ASML, overleden: hij haalde de chipindustrie van Silicon Valley naar Europa

Arthur del Prado, grondlegger van ASM, is overleden. Dat berichten zijn naasten in een overlijdensadvertentie zaterdag in verschillende kranten.

Arthur del Prado wordt gezien als de grondlegger van de Nederlandse chipindustrie. Foto: ASMI

Arthur del Prado, grondlegger van ASML, is overleden. Dat berichten zijn naasten in een overlijdensadvertentie zaterdag in verschillende kranten.

In 1984 stond Del Prado, geboren in 1931 in Nederlands-Indië, samen met Philips aan de wieg van de chipmachinebouwer ASML. De ‘peetvader’ van de Nederlandse chipindustrie overleed op 9 september op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bilthoven en is daar ook begraven.

Del Prado studeerde in Harvard, en ontdekte daar de snelgroeiende chipindustrie in Silicon Valley. Hij stichtte ASM (Advanced Semiconductor Materials) in 1968, en bouwde het bedrijf uit tot een grote naam in de halfgeleiderindustrie. Del Prado richtte vestigingen op in de rest van Europa en de Verenigde Staten. Maar hij zag ook al snel de potentie van Azië, en breidde uit naar China, Japan, Singapore, Maleisië. ASM veranderde in ASMI, met de I van International.

Del Prado weet in de jaren 80, nadat hij jarenlang had ingepraat op de top van Philips, het elektronicabedrijf ervan te uivertuigen een joint venture te starten, dat de naam ASM Lithography krijgt: ASML. Een paar jaar later trok ASMI zich daar echter uit terug: de investeringskosten waren te hoog, en Del Prado had gehoopt nieuwe Philipstechnologie te kunnen gebruiken voor ASMI maar dat liep hem te stroef.

In 1995 gaat ASML zelfstandig naar de beurs. Inmiddels is het een van de belangrijkste Nederlandse hightechbedrijven, met een miljardenomzet.

Arthur del Prado stond tot 2008 aan het roer van ASMI. Daarna ging hij met pensioen, maar bleef grootdeelaanhouder. Hij bleef grote invloed op ASMI uitoefenen, en schoof zijn zoon Chuck naar voor als CEO.

De erkenning voor het werk van Del Prado lijkt in de Verenigde Staten soms groter dan in Nederland. In 2008 kreeg hij op Semicon West, een vakbeurs in San Francisco, de prestigieuze eretitel Legend of the Semiconductor Equipment Industry. Hij was de eerste niet-Amerikaan die de onderscheiding kreeg.

Z24/ANP

Meer