Er zijn weinig uitvindingen die de wereld beduidend veiliger gemaakt hebben. De autogordel is er een. Na de verplichtstelling in Nederland in 1976 nam het aantal verkeersdoden met tientallen procenten af.

Als manager risicobeheersing bij Interpolis vind ik dat ook de sprinkler in deze categorie thuishoort. De sprinkler beperkt materiële schade door brand enorm, zorgt voor veiligheid van mensen en borgt de continuïteit van organisaties.

Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld zorginstellingen en hotels. Hoogbouw en ondergrondse bouw zouden wat mij betreft in ieder geval standaard met sprinklers moeten zijn uitgerust.

Sprinklers

Sprinklers

Jaarlijks vierduizend doden

Nu nog komen er jaarlijks zo’n vierduizend Europeanen om door verbranding of rookvergiftiging. En er vallen per jaar zo’n honderdduizend gewonden (cijfers van de non-profitorganisatie European Fire Sprinkler Network).

Terwijl de ‘douchekop’ die automatisch sproeit zodra er brand is, al menig grote brand heeft voorkomen. Ik heb er de lange lijst met Europese brandongelukken eens op nageslagen. Vrijwel nooit blijkt een gebouw met sprinklers af te branden. Hooguit is er wat rook- en waterschade.

Amerikanen hebben de sprinkler dan ook omarmd. Veel bedrijfsgebouwen, ziekenhuizen en hotels zijn daar voorzien van een sprinklerinstallatie. Maar in Europa vormen sprinklers helaas nog altijd een uitzondering. Dat heeft te maken met een aantal hardnekkige vooroordelen.

Hollywood-films

Zo wordt vaak gedacht dat sprinklers spontaan af kunnen gaan en in het hele bedrijfspand tegelijk. Die gedachte is vaak gebaseerd op Hollywood-films waarin zoiets gebeurt. Verzekeraars zouden enorm balen van de waterschade die dat oplevert. Dat zijn allebei mythes.

In werkelijkheid is er in 99,9 procent van de gevallen dat sprinklers afgaan, daadwerkelijk sprake van brand. Die brand wordt over het algemeen door een tot drie sprinklerkoppen beheerst of geblust. Het belangrijkste is dat uw bedrijf binnen een dag weer draait, dat noemen we continuïteit. Als er ooit een sprinkler spontaan afgaat (minieme kans), dan is de schade natuurlijk ook gewoon gedekt.

Gemoedsrust

Nog een reden om voor sprinklers te kiezen, is de recent gewijzigde strategie van de brandweer. Na de strategische herbezinning Strategische Reis heeft de brandweer besloten niet langer standaard uit te rukken bij automatisch brandalarm – circa 50 procent van die meldingen is namelijk loos.

De melding moet eerst geverifieerd worden door iemand ter plekke. Als dan blijkt dat er daadwerkelijk brand is, is die veelal al oncontroleerbaar geworden. Als ondernemer ben je feitelijk dus op jezelf aangewezen voor detectie, alarmering en het blussen van brand.

Als ik eigenaar was van een kantoor- of fabrieksgebouw, zou ik dan ook geen seconde twijfelen over de aanschaf van een sprinklerinstallatie. De prijs van het sprinklernetwerk is per vierkante meter grofweg net zo hoog als die van vloerbedekking. Daar staat veel gemoedsrust tegenover!

Lees de preventiekaart Broei of bezoek de themapagina Brand.

Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing van Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl