Gemiddeld raken elke maand 575.000 mensen gewond. In meer dan de helft van de gevallen valt de schade mee. Maar zo’n 275.000 mensen zijn minder fortuinlijk en hebben medische behandeling nodig. Niet leuk voor de slachtoffers, maar ook hun werkgevers raken gedupeerd. Want lichamelijk letsel betekent vaak ook verzuim. Bij het voorkomen van ongevallen heb je als ondernemer dus veel te winnen.
In deze column legt Arjan Hendriksen uit hoe je onveilig gedrag bij je medewerkers tegengaat. Zowel op het werk als in het verkeer, in de huiselijke kring en tijdens het sporten. Hendriksen is manager risicobeheersing bij Interpolis.
Op het werk
Ongevallen op het werk komen relatief gezien weinig voor. Maar voor een werkgever zijn ze extra pijnlijk. Arbeidsongevallen zijn slecht voor je reputatie, slecht voor de motivatie en slecht voor de productiviteit. Je kan veel doen om letsel te voorkomen. Zeker als je bedenkt dat struikelen en uitglijden de voornaamste oorzaken zijn van letsel op het werk.
Besteed extra aandacht aan het voorkomen van gladde vloeren en verraderlijke op- en afstapjes. Hiermee kan je al veel leed voorkomen. Zeker zo belangrijk is een gedegen inwerkprogramma. De meeste incidenten vinden namelijk plaatsen bij nieuwe medewerkers en tijdelijke krachten.
Leg de inwerkprocedure vast en gebruik een checklist om bij te houden of het hele inwerkprogramma is doorlopen. Zo zorg je ervoor dat elke nieuwe medewerker gevaren onderkent, weet hoe hij zichzelf en anderen beschermt en wat te doen bij een calamiteit.
In het verkeer
Medewerkers die veel voor de zaak op de weg zitten, lopen statistisch gezien meer risico. Voor hen is een rijvaardigheidstraining zeker geen overbodige luxe. Bij deze training wordt vooral aandacht besteed aan het voorkomen van ongelukken. Zowel onder normale als onder extreme weersomstandigheden.
Uiteraard is veiligheid in het verkeer ook gebaat bij goed onderhoud van de auto en winterbanden als de omstandigheden daarom vragen. Je kunt ook nog overwegen om bellen in de auto te verbieden. Of op z’n minst te ontmoedigen want ook handsfree bellen, verhoogt de kans op een ongeval.
Geef echte kilometervreters de beschikking over een auto die hiervoor geschikt is. Je wilt immers niet dat iemand – ongeacht zijn leeftijd – rugklachten krijgt. Dan ben je verder van huis.
Tijdens het sporten
Als werkgever heb je niets te zeggen over wat iemand in zijn vrije tijd doet. Maar verantwoord werken aan een goede conditie kan je natuurlijk wel aanmoedigen. Bijvoorbeeld door sportmogelijkheden aan te bieden. Liefst onder deskundige begeleiding.
Vraag die professionele trainer of fysiotherapeut om uit te leggen hoe je blessures voorkomt met goede sportkleding, doordachte training, warming-up, en cooling down.
In en rond het huis
Je zou het misschien niet verwachten maar je eigen huis is een gevaarlijke plek. Zo kan je tenminste de statistieken interpreteren. Want in de privésfeer gebeuren meer ongelukken dan in het verkeer en op het werk samen. Alleen bij sport vallen meer blessures.
Kan je als werkgever daar iets aan doen? Niet veel natuurlijk. Maar aandacht voor veiligheid en veiligheidsbewustzijn op het werk, heeft ook effect op het gedrag thuis. Daarnaast is onveilig gedrag – en dus letsel – te voorkomen met een workshop Veilig Klussen.
Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing bij Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl