Natuurlijk wil je voorkomen dat jouw bedrijf in vlammen opgaat. Daarom is het goed om te weten hoe de meeste bedrijfsbranden ontstaan. Want als je dat weet, weet je ook hoe je jouw bedrijf kunt beschermen.
In deze column beschrijft Arjan Hendriksen de negen belangrijkste oorzaken van bedrijfsbranden in Nederland. En wat je kunt doen om risico’s weg te nemen of op z’n minst te verkleinen. Hendriksen is manager risicobeheersing bij Interpolis.
Inbraak
Vaak proberen inbrekers door brand te stichten hun sporen uit te wissen. Reageer daarom altijd snel op een inbraakalarm. De daders zijn misschien al gevlogen, maar bij brandstichting telt elke seconde. Ga nooit alleen op een melding af maar laat je bijstaan door politie of particuliere beveiliger.
Elektra
De voornaamste oorzaak van brand in Nederland: elektra. Over dit onderwerp schreef ik eerder een hele column. Benieuwd hoe je brand door gebrekkige elektra voorkomt? Lees deze column dan (nog) een keer.
Brand in buitenopslag
Ga eens op onderzoek rond je bedrijf. Is op het buitenterrein een flinke hoeveelheid brandbaar materiaal aanwezig? Denk aan pallets, containers met brandbaar afval, verpakkingen en voorraden.
Realiseer je dat een brand hierin, aangestoken door vandalen, snel overslaat naar je bedrijf. Zorg daarom voor tenminste 10 meter afstand tussen het brandbare materiaal en jouw bedrijf. Sluit afvalcontainers af met stalen deksels en doe ze na sluitingstijd op slot. Vraag je zelf ook af of zoveel buitenopslag echt nodig is.
Brandgevaarlijke werkzaamheden
Klussen waarbij hitte of vonken vrijkomen zoals slijpen, lassen en branden, zorgen bijna dagelijks voor kleine en grote branden. Een enkele vonk kan al voldoende zijn om een heel bedrijf in lichterlaaie te zetten. Zeker als die vonk terecht komt in een hoop brandbaar materiaal. Ruim zwerfafval rond je bedrijf daarom regelmatig op. Vooral als je langs een spoorbaan zit of op het terrein brandgevaarlijke werkzaamheden worden verricht.
Bedenk dat vonken ook kunnen ontstaan door statische elektriciteit, stalen machinedelen die elkaar raken en door defecte elektrische apparaten en schakelingen. Wees je bewust van het gevaar en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Welke dat zijn, lees je in dit whitepaper.
Roken
Ondanks het rookverbod op werkplekken, veroorzaken gloeiende peuken nog regelmatig brand. In zekere zin komt dit door het rookverbod. Als er geen goede rookruimte is, zoeken verstokte rokers namelijk zelf wel een plek. Ergens waar weinig mensen komen en tabakslucht niet meteen opvalt.
Dat kan een technische ruimte zijn of een opslaghok. Het gevaar is dat smeulende peuken tussen brandbaar afval verdwijnen. Juist op plekken waar brand lang onopgemerkt kan blijven. Ook omdat rokers daar nog wel eens de rookmelder onklaar maken. Zorg daarom voor een goede rookruimte en deugdelijke asbakken.
Broei
Voor het onderhouden van machines worden vetten en oliën gebruikt. Ook massagesalons en sauna’s verbruiken (massage)oliën. De combinatie van doeken en oliën geeft echter een brandrisico. In met olie doordrenkte doeken kan namelijk broei ontstaan door chemische reacties. En uiteindelijk brand. Berg poetsdoeken en textiel met olie daarom altijd op in dichte, stalen containers. Lees ook de Preventiekaart Broei.
Bliksem
Brand door bliksem is te voorkomen met een goede bliksembeveiliging. Deze bestaat doorgaans uit dikke koperen draden die geaard zijn. Realiseer je wel dat een bliksembeveiliging geregeld gecontroleerd moet worden. Het gebeurt helaas vaak dat koperdieven er met de leidingen vandoor zijn. Je bedrijf staat dan bloot aan grote risico’s. Tegenwoordig worden ook andere metalen toegepast die minder aantrekkelijk zijn voor dieven.
Vlam in de pan
Of je bedrijf nu een professionele keuken heeft of alleen een frituurpan voor de vrijdagmiddagborrel, wees beducht voor brandend vet. Dit veroorzaakt jaarlijks veel schade, ook in bedrijven.
Houd altijd een stalen deksel of een deugdelijke blusdeken in de buurt. Gebruik nooit water om te blussen en ook geen poederblusser. Bluspoeder koelt niet waardoor er kans is op herontbranding van het vet. Bovendien geeft bluspoeder veel nevenschade. Bedenk ook dat een beetje frituurpan 3.000 watt of meer verbruikt. Wees daarom alert op overbelasting van snoeren en contacten. Lees hier meer over overbelasting van snoeren.
Verlichting en verwarming
Alle elektrische apparaten ontwikkelen warmte. Dit geldt in het bijzonder voor lampen, kooktoestellen en verwarmingsapparatuur. Houd daar altijd rekening mee en plaats geen brandbare zaken in de buurt van een hitte. Laat bijvoorbeeld geen kleding drogen bij een straalkachel. Gebruik die staande lamp niet als kapstok. Let er bij montage van spotjes op dat de lampen en de transformator goed hun warmte kwijt kunnen.
Lees meer over de preventie van brand op de themapagina Brand.
Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing van Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl