Een hoog ziekteverzuim is geen botte pech. Werkgevers kunnen er van alles aan doen om het terug te dringen. Arjan Hendriksen, manager risicobeheersing bij Interpolis, heeft een aantal gouden tips.

Hard werken en veel lachen. Als dat de cultuur is bij een bedrijf, dan ligt het ziekteverzuim er hoogstwaarschijnlijk laag. Want de sfeer op de werkvloer heeft veel invloed op het ziekteverzuim. Verziekte verhoudingen, pesten op het werk, managers die zich horkerig gedragen: het is een recept voor oplopend verzuim. Zeker voor een klein bedrijf kan dat zo duur zijn dat de continuïteit in gevaar komt.

Als iemand de werksfeer kan beïnvloeden, dan is het de manager. Een goede baas verlangt inzet van zijn mensen, maar heeft ook hart en aandacht voor ze. In mijn loopbaan als manager risicobeheersing bij Interpolis heb ik honderden bedrijven bezocht en gezien dat dat laatste voor sommige managers best moeilijk is. Leidinggevenden die hun werknemers niet of nauwelijks groeten bijvoorbeeld. Of, mooi voorbeeld waar ik ooit naast stond. Een leidinggevende die afstapte op een paar medewerkers die bij het koffieapparaat even bijpraatten. ‘Zo dames, gaan we weer aan het werk.’ Dat bevordert de werksfeer niet.

Irritant gezoem

Er zijn nog steeds werkgevers die denken dat ziekteverzuim iets is wat een bedrijf overkomt. Iets waar je weinig of niets aan kunt doen. Het tegendeel is waar. Naast werksfeer zijn er tal van beïnvloedbare zaken die het ziekteverzuim terugdringen.

In de eerste plaats natuurlijk de fysieke arbeidsomstandigheden. Zijn de werkplekken ergonomisch in orde? Is er genoeg licht? Geen irritant gezoem of andere vormen van geluidsoverlast? Stof? Trillingen? Blootstelling aan chemische stoffen of straling? Is er sprake van repeterende handelingen? En misschien raar, maar waar: is alles spic and span op kantoor of in de fabriek? Ook dan ligt het aantal ziekmeldingen doorgaans lager dan wanneer het een rommel is.

Interpolis artikel Verzuim

Doorwerken met gebroken been

Minstens zo belangrijk: hoe ga je met ziekmeldingen om. Iemand is ziek of niet-ziek, was de gedachte vroeger. Maar iemand die ziek is, kan bepaalde zaken best nog doen. Bespreek dat direct als een werknemer zich telefonisch bij jou ziek meldt. Dat geldt ook voor langdurig zieken. Want veel werknemers kunnen tegenwoordig thuis inloggen op het bedrijfsnetwerk. Iemand met een gebroken been kan thuis vaak nog genoeg doen – bijvoorbeeld administratief werk. Heel ander werk dan een werknemer normaal doet, is echt niet tegen de regels, zoals sommigen denken.

Informeer bij zieke werkwerknemers ook voortdurend hoe het met ze gaat. Wees vriendelijk en betrokken. Maar heb ook het lef te vragen of de werknemer met twee aspirientjes misschien toch kans ziet vanmiddag die vergadering bij te wonen.

Werkstress

Ik kan nog wel even doorgaan met verzuimpreventiemaatregelen. Een goed aannamebeleid bijvoorbeeld. Ik bedoel niet dat je alleen mensen aanneemt die gezond zijn. Nee, neem mensen aan die het werk aankunnen. Op een plek voor een hbo’er een mbo’er aannemen, is weliswaar goedkoper. Maar het vergroot ook de kans op burn-out door werkstress omdat het werk te ingewikkeld is. Te veel werkstress leidt vaak tot ziekteverzuim. Hard werken is goed, maar het werk moet wel behapbaar blijven.

Sinds half juni heeft Interpolis aan het zijn verzekeringspakket ZekerVanJeZaak® voor zelfstandigen, kleine ondernemers, verenigingen en stichtingen een verzuimverzekering toegevoegd. Wie zo’n verzuimverzekering afsluit, kan gebruik maken van onze slimme preventiediensten. Interpolis helpt werkgevers met maatregelen die het ziekteverzuim terugbrengen. Zo bieden we voor bestaande klanten een online opleiding tot gecertificeerd preventiemedewerker zonder extra kosten. Bedrijven met meer dan vijftien medewerkers kunnen een VerzuimPreventieCheck laten uitvoeren.

Gratis skitraining

Voor ik afsluit nog een allerlaatste tip. Veel verzuim komt voort uit ongevallen buiten het werk, tijdens het skiën of sporten bijvoorbeeld. Natuurlijk kan een werkgever zich niet bemoeien met het leven van medewerkers buiten werktijd. Maar werkgevers kunnen wel helpen en adviseren. Door voor medewerkers gratis skitraining aan te bieden bijvoorbeeld. Of periodieke cursussen veiligheid in en rond het huis. En (forse) korting op een sportschoolabonnement kan medewerkers beduidend fitter maken.

Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing van Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.

Lees ook: Drie vuistregels om schoolzieke medewerkers aan te pakken

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl