Bijna iedere ondernemer krijgt wel een keer te maken met inbraak. Of met insluiping. Wil je ongenode gasten buiten de deur houden? Bekijk je bedrijfspand dan eens door de ogen van een crimineel. Let dan vooral op de (on)mogelijkheden om binnen te komen.
Arjan Hendriksen beschrijft hoe criminelen vaak te werk gaan. En hoe je het ze zo lastig mogelijk maakt. Hendriksen is manager risicobeheersing bij Interpolis.
Hou kijkers in de gaten
Criminelen gaan doorgaans niet over een nacht ijs. Voordat ze besluiten ergens hun slag te slaan, wordt de boel goed verkend. Ze rijden rondjes en soms komen ze zelfs even binnen om een onschuldige vraag te stellen. Alles om de kans op succes te vergroten en een snelle aftocht zeker te stellen.
Wees daarom alert op ‘belangstelling’ voor je bedrijf. Schrijf kentekens op van verdachte auto’s en spreek vreemden aan en vraag of je ze kunt helpen. Draag ook je medewerkers op om waakzaam te zijn. Maak de verleiding zo klein mogelijk.
Als van veraf te zien is dat je waardevolle artikelen in huis hebt, is dat een beetje vragen om moeilijkheden. Maak binnenkijken daarom zo lastig mogelijk. Hou (magazijn)deuren zo veel mogelijk gesloten en beperk inkijk met zonwering, vitrage of spiegelende folie.
Vergroot de kans op ontdekking
Een crimineel wil niet gezien, niet gehoord en al helemaal niet herkend worden. Neem dus maatregelen die ervoor zorgen dat dit juist wel gebeurt. Zorg voor verlichting en houd je bedrijfspand goed zichtbaar vanaf de openbare weg. Laat een inbraakalarm installeren en plaats camera’s.
Als het alarm dan afgaat, kun je zelf – maar ook de politie of de particuliere beveiliger – meteen zien wat er loos is. Zit jouw bedrijf op een terrein dat ’s avonds en ’s nachts helemaal verlaten is? Overweeg dan collectieve beveiliging samen met andere ondernemers in de buurt.
Versterk zwakke plekken
Vraag jezelf af wat de makkelijkste manier is om je bedrijf binnen te komen. Maar al te vaak is dat gewoon door de voordeur. Helemaal als die overdag altijd openstaat. Maak er een goede gewoonte van om buitendeuren altijd op slot te houden. Juist ook in een bedrijfsverzamelgebouw. Want daar kan iedereen zomaar in en uit lopen.
Zorg liefst voor permanente toegangscontrole waarbij elke bezoeker zich moet melden. Anders maak je het insluipers wel heel gemakkelijk. Loop eens rond je pand en kijk ook op het dak. Is het makkelijk om daar op te klimmen en dan ongezien toegang te forceren? Zorg dan voor klimbeveiliging en verwijder containers en andere zaken die klimmen mogelijk maken.
Doe de Veilig Ondernemen Scan
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft een handig hulpmiddel ontwikkeld om de kwetsbaarheid van je bedrijf te onderzoeken. De Veilig Ondernemen Scan is bruikbaar voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zoals detailhandel, zakelijke dienstverlening, horeca, bouw, zorg en transport & logistiek.
Het instrument is vooral interessant voor ondernemers die te maken hebben gehad met een incident, startende ondernemers, en ondernemers die willen checken of ze voldoende veiligheidsmaatregelen hebben getroffen.
Lees ook mijn column Veertien tips tegen bedrijfsdiefstal.
Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing van Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl