“Alles in Argentinië is 20 tot 30 procent overgewaardeerd en daarmee is een financiële crisis onvermijdelijk”, zegt econoom en fondsmanager Daniel Lacalle tegen Business Insider.
Er is al jaren een financiële crisis in de maak in Argentinië, maar die werd tot nu toe verborgen door een inflatiebubbel die politici niet wilden doorprikken omdat ze “de pijn wilden vermijden”, zegt Lasalle, hoofdeconoom bij Tressis SV en fondsmanager bij Adriza International Opportunities.
“Argentinië is een ongeluk dat zich in slow motion voltrekt… Op dit moment is het nationaal inkomen kunstmatig hoog, een compleet luchtkasteel. Natuurlijk gaat de economie krimpen, maar die krimpt in overeenstemming met de werkelijkheid. Argentinië moet de realiteit onder ogen zien”, zegt hij.
De Argentijnse peso is aan het worstelen tegen de steeds sterker wordende dollar. Twee renteverhogingen binnen 24 uur hebben niet kunnen voorkomen dat de munt sterk is gekelderd en het land volgens meerdere media miljarden wil hebben van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Dat nieuws was een schok voor de Argentijnen. Die zijn nog steeds getraumatiseerd door de laatste IMF-lening ten tijde van de financiële crisis van 2001, die tot grote sociale en economische schade heeft geleid. “De crisis is er al. De prijzen gaan door het dak, er heerst ontevredenheid en de economie groeit niet zoals hij zou moeten groeien”, zegt Lacalle.
Hij voegt daaraan toe dat de problemen zich al jaren aan het opbouwen zijn, maar dat ze werden bedekt door "een enorme zeepbel" die is veroorzaakt door "een extreem grote instroom van goedkope dollars". Die meewind is nu gedraaid vanwege de steeds sterkere dollar en het vooruitzicht van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank.
De crisis werd verborgen gehouden door politici die "de pijn van het aanpakken van de problemen wilden vermijden en schulden maakten om een uitweg te vinden", zegt Lacalle.
Vorig jaar gaf de regering een 100-jaars obligatie uit om te proberen geld op te halen. Lacalle noemt die actie "krankzinnig". De economie heeft volgens Lacalle "een grote schoonmaakbeurt" nodig. "We hebben het altijd over een crisis vanaf het moment dat de zeepbel barst, maar dat is een fout want de crisis is al twee jaar eerder uitgebroken."
Lacalle is een Spaanse econoom, die in 2016 door Richtopia onder de 20 meest invloedrijke economen ter wereld werd geschaard.