- Het invoeren van de dollar zal niet de oplossing zijn voor de torenhoge inflatie in Argentinië, aldus econoom Paul Krugman.
- Krugman doelt op de plannen van de nieuwe president van Argentinië, die de peso wil inruilen voor de dollar.
- Het invoeren van de dollar in Argentinië zal wel de mogelijkheid om monetair beleid te gebruiken om de economie te stimuleren elimineren, aldus Krugman.
- Lees ook: Argentinië devalueert de peso met ruim 50%, vlak na verkiezing van nieuwe president die dollar wil invoeren als nationale munt
Argentinië kan z’n enorme inflatieprobleem niet oplossen door simpelweg de peso in te ruilen voor de Amerikaanse dollar, schrijft de Amerikaanse topeconoom Paul Krugman.
De Nobelprijswinnaar doelt op de plannen van de recent verkozen president van Argentinië, Javier Milei, die de Argentijnse peso wil vervangen door de Amerikaanse dollar. Met die stap zou hij torenhoge inflatie in het land willen beteugelen.
De Argentijnse peso is een van de slechtst presterende munteenheden ter wereld. Dit jaar daalde de koers op de zwarte markt tot een recorddiepte van bijna 1100 pesos per dollar.
“Ik pretendeer niet te begrijpen wat er momenteel in de Argentijnse politiek gebeurt. Maar het feit dat veel mensen blijkbaar geloven dat een overstap naar de dollar de problemen van Argentinië zou kunnen oplossen, is een nieuw voorbeeld van het geloof in monetaire magie”, schrijft Krugman in een opiniestuk in de New York Times.
Argentinië heeft geen geweldige ervaring met dollar als nationale munt
Argentinië heeft al eerder geprobeerd om zijn economie gedeeltelijk op dollars te laten draaien. In 1991 probeerde het land de inflatie te beteugelen met een wet die een permanente wisselkoers van één peso voor één dollar invoerde.
Dat systeem stortte al snel in, omdat de peso helemaal niet zo'n sterke munt was en dus nooit voor 100 procent gedekt kon worden door dollars. Maar een belangrijkere reden, zo schrijft Krugman, is dat het land de mogelijkheid om monetair beleid te gebruiken om de economie te stimuleren met de overstap naar de dollar had geëlimineerd.
De dollarkoppeling verhoogde ook de waarde van de peso, wat de Argentijnse export minder aantrekkelijk maakte en de recessie van het land verdiepte. Argentinië deed uiteindelijk in 2002 afstand van zijn dollarkoppeling.
Deze eerdere mislukte poging betekent niet dat het invoeren van een nieuwe munt niet kan helpen om de worstelende economie te ondersteunen, maar het moet wel gepaard gaan met andere grote hervormingen, aldus Krugman.
Hij haalt hiervoor het voorbeeld van Brazilië aan, dat in de jaren 1990 zijn cruziero verruilde voor de real om de inflatie te verlagen. "Het introduceren van een nieuwe valuta kan de inflatie succesvol beteugelen als het gepaard gaat met andere beleidshervormingen", schrijft Krugman.
Het voornemen van president Milei om de dollar te introduceren staat haaks op het beleid onder de vorige Argentijnse president, die zich juist aansloot bij een groep landen die probeerden hun economieën los te koppelen van de dollar.