- Aandelen van bedrijven die gelieerd zijn aan de grondstoffensector zijn de afgelopen maanden gestegen, vooruitlopend op de heropening van de economie en de verwachte toename van de inflatie.
- Het perspectief voor bedrijven in de grondstoffensector wordt gedreven door een mix van gunstige en minder gunstige factoren.
- Het aandeel ArcelorMittal springt er vooralsnog positief uit, signaleren beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.
ANALYSE – Wekelijks brengen wij een analyse van één van de 19 subsectoren van de brede Stoxx 600-index voor aandelen Europa, of één van de 24 deelsectoren in de VS.
In eerdere bijdragen bespraken we respectievelijk de auto-, banken en energiesector. We behandelden daarin onze toepassing van relatieve sectoranalyse, fundamentele validatie en lichtten een deel van onze methodische algoritmes toe waarmee we tot een aandelenselectie komen. Zo kwamen we onder andere uit bij kansen voor de aandelen Daimler, ING en Royal Dutch Shell.
In deze bijdrage gaan we in op de sector basisgrondstoffen in Europa. Ook dat is één van de winnende sectoren sinds november 2020. Deze sector is extra actueel vanwege de opspelende zorgen over de inflatie op financiële markten.
Wat speelt er in deze sector? Is die nog steeds aantrekkelijk? En zo ja, welk aandeel verdient de voorkeur?
Grondstoffen profiteren van oplopende inflatieverwachting en heropening van de economie
De vermogenscategorie grondstoffen heeft sinds 2008 weinig toegevoegde waarde of diversificatievoordelen gebracht voor beleggers. Enige nuance is op zijn plaats want een aantal metalen heeft uitstekend gepresteerd.
De CRB-index is een breed mandje van grondstoffen, met onder meer olie, gas, zilver, goud, koper, rijst, soja en granen. Oliegerelateerde grondstoffen hebben een belangrijke rol in deze index met een weging van grofweg 40 procent.
De onderstaande maandgrafiek van een indextracker op de CRB-index laat de enorme klap zien van maart 2020 die samenhing met de vraaguitval door de wereldwijde coronapandemie.

De coronacrisis hakte er stevig in. Maar na de enorme klap is er een stevig herstel ingezet onder aanvoering van de olie-, koper en agrarische grondstofprijzen. Voor de oliesector verwijzen we deze eerdere Premium-bijdrage.
De bovenstaande grafiek laat zien dat de dalende trendlijn sinds 2008 is doorbroken en dat er nu sprake is van een zogenoemde veranderende marktfase. Simpel gezegd betekent dit dat we even moeten afwachten of het proces van lagere toppen wordt geneutraliseerd. Dat gebeurt bij koersen die boven de laatste top bij de rode lijn in de grafiek uitstijgen.
Echter, wat ook heel goed mogelijk is en wellicht ook sterker, is dat er een eerste hogere bodem wordt gemaakt om dan vervolgen met meer kracht door te kunnen stijgen. Pas dan kunnen we eventueel gaan nadenken over een structurele verandering.
Grondstofaandelen lopen op herstel vooruit
Kijken we naar de aan basisgrondstoffen gerelateerde aandelensector, dan valt op dat die alvast optimistisch vooruitloopt op het verwachte herstel.
Hierbij worden aandelen van grondstofproducenten geholpen door oplopende inflatieverwachtingen en een geplande heropening van de economie en het daarbij behorende forse vraagherstel.
Met deze zaken die de mening van beleggers kleur geven, zien we in de onderstaande relatieve sectorgrafiek dat deze sector de derde grootste stijger is sinds de verkiezing van Joe Biden tot president van de VS begin november.
De paarse stippellijn in de grafiek hieronder is de sectorindex voor Europese basisgrondstoffen en de zwarte lijn de hoofdindex (Stoxx 600).

Plussen en minnen voor grondstoffensector
De veranderende economische dynamiek speelt de grondstoffensector deels in de kaart. Zo overtreft de Chinese economische groei de verwachtingen en zijn de economische vooruitzichten voor de VS en Europa bij heropening van de economie ook gunstig. Hiervan zien we de cyclische grondstoffen duidelijk profiteren.
We denken dat minder strikte lockdowns en forse fiscale en monetaire stimulans vanuit de overheid ertoe leiden zullen leiden dat de economische vraag de komende periode een flinke boost krijgt. Dit is allemaal gunstig voor de vooruitzichten van aandelen van grondstofproducenten.
Maar andere factoren zijn minder gunstig voor het perspectief van grondstoffen en grondstofaandelen. De stijging van rentes op financiële markten raakt grondstofaandelen, in de zin dat financiering voor de desbetreffende bedrijven duurder wordt en dat de rentestijging de inflatoire druk van stijgende grondstofprijzen afremt.
Ten tweede zullen beleidsmakers indien de economie weer op stoom is, sneller geneigd zijn de monetaire stimulans af te bouwen en fiscaal gezien de teugels aan te halen. Niet op de korte termijn, maar ergens in de loop van volgend jaar, afhankelijk van de snelheid van het herstel en bijbehorende inflatie.
Tot slot is de ontwikkeling van de dollar momenteel een vraagteken. Er zijn twee tegengestelde krachten: aan de ene kant worden er veel dollars bijgedrukt; tegelijk loopt de Amerikaanse rente op, waardoor het aantrekkelijk wordt om dollars te kopen, vanwege de hogere rentevergoeding. Dit spel is nog volop gaande en de dollar heeft hierbij nog geen duidelijke richting gekozen.
Aangezien veel grondstofprijzen internationaal in dollars worden afgerekend, is de ontwikkeling van de dollar-eurokoers uiteraard van belang voor eurobeleggers in grondstofaandelen.
ArcelorMittal: condities zijn positief
Staalproducent ArcelorMittal behoort tot grondstofgerelateerde bedrijven. Het bedrijf verwerkt ijzererts tot verschillende soorten staal en is als toeleverancier van onder meer de auto-industrie, de bouw en verpakkingsindustrie sterk gevoelig voor de economische conjunctuur.
Het aandeel ArcelorMittal is een uitblinker geweest sinds de zomer van 2020 en vanaf november zette het herstel versneld door. Krijgen we nu de volgende rit omhoog?

We kijken in de bovenstaande grafiek wat langer terug om de verwachte koersdoelen en aarzelingspunten te kunnen zien. Zo krijg je een beeld van de achtergrond waartegen de huidige stijging zich afspeelt.
Wat opvalt is dat, terwijl technologie gerelateerde aandelen de laatste weken onder druk staan, Arcelor alweer een tijdje behoorlijk in trek is. Dat vormt de nieuwe impuls die koers weer een treetje hoger kan tillen.
Boven het koersniveau van 21,50 euro geldt dat het recent gemaakte dakje eraf is en een verdere opmars kan plaatsvinden richting de 24 euro. Dat niveau bereikte het aandeel ArcelorMittal voor het laatst in 2019.
De condities bij ArcelorMittal zijn ongewijzigd positief. Sterker, na een periode van correctieve bezinning in de eerste maanden van dit jaar is een opwaarts gericht signaal gevormd dat gearceerd is met de bolletjes in de grafiek. Kort gezegd: beleggers laten door hun koopgedrag zien dat het huidige koersniveau van ArcelorMittal niet als duur wordt ervaren.
Deze column is op geen enkele wijze bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide langer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Gedurende hun loopbaan zijn zij vooral betrokken bij het begeleiden van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl.