Het aandeel mensen van de beroepsbevolking dat op zoek is naar een baan, is historisch laag.
In het derde kwartaal van 2021 daalde het aantal werkzoekenden van 11,1 procent naar 10,6 procent, blijkt uit cijfers van Intelligence Group.
Ondertussen kampen bedrijven met personeelstekort en is de druk om mensen te werven groot.
Bedrijven zijn naarstig op zoek naar personeel, maar het aandeel mensen van de beroepsbevolking dat op zoek is naar een baan was nog nooit zo laag. In de maanden juli tot en met september daalde dit verder van 11,1 procent naar 10,7 procent.
Dat blijkt uit cijfers van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group.
Daarnaast is het aandeel in de beroepsbevolking van mensen die helemaal niet op zoek zijn naar (ander) werk verder gestegen.
In een markt waar de vraag nog nooit zo hoog is geweest, is het aanbod van actieve baanzoekers nog nooit zo laag geweest, schrijft Intelligence Group die dit sinds 2003 meet. Het aandeel ondernemers dat aangaf een tekort aan personeel te hebben, lag in juli op 23,1 procent.
Tegelijk is de druk om personeel te werven groter dan ooit. Banken bij detacheerders zijn leeg. Het aantal sollicitaties is hard gedaald. Recruiters hebben het gemiddelde aanbod van 8 sollicitaties per vacature of vier zzp'ers per opdracht, zien slinken naar enkele gegadigden of geen animo per vacature of opdracht.
Ruim 34 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is afgelopen kwartaal minimaal één keer benaderd door een bemiddelaar of werkgever voor een baan. Dit geldt voor de hele arbeidsmarkt, maar een aantal vakgebieden spant de kroon. De lijst hieronder toont de sectoren waarin mensen het vaakst worden benaderd.
Top 10 meest benaderde vakgebieden (% dat minimaal eens per kwartaal wordt benaderd)
1. Engineering (63%)
2. Consultancy/ Advies (60%)
3. ICT/Automatisering (58%)
4. Directie/(interim)-management (53%)
5. Installatie, reparatie en onderhoud (53%)
6. Marketing (50%)
7. Onderzoek/ Wetenschap/ R&D (48%)
8. Financieel/ Accountancy (48%)
9. Juridisch (46%)1
10. Kwaliteitsmanagement/ Procesverbetering (45%)
Volgens Intelligence Group was het de verwachting dat de arbeidsmarktactiviteit na de zomer zou herstellen en meer mensen op zoek zouden gaan naar een nieuwe baan. Maar het tegenovergestelde lijkt het geval te zijn. Waarom dit gebeurt is onduidelijk.
Het kan een combinatie zijn van wel of niet vaccineren, tegemoetkomen aan eisen van werkzoekenden over arbeidsvoorwaarden zoals salaris en flexibiliteit en een toegenomen afwachtende houding van werknemers, aldus Intelligence Group.
Lees meer over de arbeidsmarkt:
- Werkgevers: ‘Krapte op de arbeidsmarkt aanpakken door meer uren te werken’
- Er zijn 1 miljoen mensen die zouden kunnen werken, maar dat niet doen – onbenut arbeidspotentieel terug op niveau van 2019
- Deze studies zijn het populairst bij werkgevers – ‘Strategic Management’ bij Erasmus Universiteit aan kop