Gemeenten willen meer grip krijgen op arbeidsmigratie en een strengere selectie doorvoeren voor bedrijven die veel met arbeidsmigranten werken. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur naar de situatie in veertig grotere steden in Nederland, waaronder de vier grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Bijna driekwart van de gemeenten zegt veel problemen met arbeidsmigranten te ervaren.

En die problemen worden alleen maar erger, want bij 35 procent van de gemeenten zijn de problemen het afgelopen jaar “enigszins toegenomen” en bij 47 procent zelfs “sterk toegenomen”.

De komst van buitenlandse werknemers verhoogt met name in grotere steden de druk op de vaak toch al zeer krappe woningmarkt. Veel arbeidsmigranten zouden onder de radar verdwijnen omdat ze niet staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen en moeten leven in mensonterende omstandigheden.

Om de gewenste grip op arbeidsmigratie te krijgen pleiten gemeenten voor bindende afspraken met werkgevers “over de kosten van huisvesting, verplicht taalonderwijs onder werktijd, de kosten van dakloosheid van voormalig werknemers van het bedrijf.”

Ook willen gemeenten meer kunnen sturen op nieuwe bedrijvigheid. Ondernemingen die de inzet van veel arbeidsmigranten vergen maar economisch weinig toevoegen, zouden moeten kunnen worden geweerd.

LEES het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Gemeenten willen meer grip op arbeidsmigrant