- Nu de coronacrisis grotendeels achter de rug is, zijn werkgevers weer volop op zoek naar nieuw talent.
- HR-adviesbureau Robert Half constateert dat de krapte op de arbeidsmarkt niet leidt tot hogere lonen.
- Wel ziet Robert Half meer aandacht voor secundaire arbeidsvoorwaarden, thuiswerken, aanpassingsvermogen, communicatie en diversiteit.
Nu Nederland opkrabbelt uit de coronacrisis gaan werknemers en werkgevers weer uit de pauzestand. Tijdens de pandemie speelde iedereen op safe, maar inmiddels zijn werkgevers weer op zoek naar nieuw talent en werknemers naar nieuwe uitdagingen, constateert HR-adviesbureau Robert Half.
Door de versoepelingen van de coronamaatregelen en de economische groei is het aantal vacatures de afgelopen maanden flink gegroeid. De arbeidsmarkt is zelfs sinds 2016 niet meer zo krap geweest als nu, schreef het AD onlangs. Toch leidt dat volgens Robert Half nauwelijks tot loonsverhogingen.
Deze vijf trends ziet het HR-adviesbureau wel op de arbeidsmarkt:
1. Meer secundaire arbeidsvoorwaarden
Werkgevers hebben financieel gezien een zware periode achter de rug. Daardoor verwacht maar liefst 91 procent van de werkgevers geen opslag te kunnen bieden aan vast personeel en slechts 11 procent zet volgens Robert Half het komende jaar in op loonsverhoging om talent te behouden.
Daarom zoeken werkgevers naar andere manieren om personeel aan te trekken en te binden in de vorm van extra secundaire arbeidsvoorwaarden. Ongeveer een derde van de werkgevers biedt kandidaten zaken aan als een elektrische fiets, een abonnement op de sportschool of een thuiswerkvergoeding.
Lees ook: Zo onderhandel je over secundaire arbeidsvoorwaarden
2. Thuiswerken
Werkgevers doen er goed aan hun medewerkers de mogelijkheid te blijven bieden thuis te werken. Veel werknemers zijn er in de coronapandemie zo aan gewend geraakt dat de balans tussen werk en privé een centraal thema is geworden. Bijna een op de drie werknemers geeft aan dat ze flexibiliteit momenteel topprioriteit geven in hun carrière.
Het aanbieden van thuiswerken heeft voor de helft van de werkgevers een positieve impact op het aantrekken van talent, blijkt uit onderzoek van Robert Half.
3. Aanpassingsvermogen gevraagd
De afgelopen periode heeft werkgevers geleerd hoe belangrijk aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn. Om in de toekomst succesvol te blijven, wordt het aanpassingsvermogen, ook wel AQ genoemd, dan ook steeds belangrijker.
Ook softskills als plannings- en organisatorische vaardigheden en creatief denken staan hoog op het wensenlijstje van werkgevers. Toch geeft meer dan een kwart van de werkgevers aan dat de meeste kandidaten niet over de benodigde softskills beschikken en denkt bijna twee derde dat de coronapandemie een negatief effect heeft gehad op de ontwikkeling van vaardigheden.
4. Betere communicatie
Werken op afstand vergt een betere communicatie. Een meerderheid van de bedrijven heeft moeite de bedrijfscultuur in stand te houden nu afstandswerken in meerdere of mindere mate blijvend is.
Daarom zetten ze in op het verbeteren van communicatie en samenwerking binnen het team, het investeren in het welzijn van werknemers en het delen van de bedrijfswaarden en -normen om de bedrijfscultuur te verbeteren.
Een op de tien werkgevers zegt dat een mismatch tussen de persoonlijke waarden en de bedrijfswaarden de belangrijkste reden is voor vrijwillig vertrek van werknemers.
5. Diversiteit, gelijkheid en inclusie
Binnen die bedrijfscultuur staan de thema's diversiteit, gelijkheid en inclusie hoog op de agenda, constateert Robert Half. Bedrijven die op die thema's inzetten, merken een positieve impact op de loyaliteit en het behoud van werknemers en zien dat het ook leidt tot nieuwe ideeën en innovatie.
Een derde van de bedrijven heeft al geïnvesteerd in programma’s die diversiteit, gelijkheid en inclusie ondersteunen en meer dan de helft van de bedrijven laat kandidaten anoniem solliciteren bij het werven van talent.
[activecampaign form=20]