Werknemers en werkgevers in Nederland zijn relatief optimistisch over de arbeidsmarkt in 2021, blijkt uit een peiling van vacaturesite Indeed.
Economen verwachten juist dat de werkloosheid in Nederland gaat oplopen in 2021.
Ook rekenen diverse experts op een stijging van het aantal faillissementen.
Economen rekenen erop dat in de nasleep van de coronacrisis de werkloosheid gaat oplopen en er meer faillissementen komen, als de grootschalige coronasteun van de overheid wordt afgebouwd. Momenteel is daar nog weinig van te zien en werknemers zijn juist behoorlijk optimistisch over de arbeidsmarkt in 2021.
Werknemers en werkgevers zien de toekomst van de arbeidsmarkt redelijk rooskleurig in, ondanks de coronacrisis. Nederlandse werknemers zijn daarbij optimistischer dan werknemers in buurlanden België en Duitsland, meldt vacaturesite Indeed dinsdag op basis van een wereldwijd onderzoek, waaraan ruim 14.000 werknemers en meer dan 3.600 werkgevers meededen.
Van de ondervraagde Nederlandse werknemers is meer dan een kwart optimistisch over hun carrièremogelijkheden in het komende jaar. Ruim een derde is positief gestemd over de arbeidsmarkt in het algemeen en een kwart ziet volgend jaar ruimte voor salarisverhogingen.
In Duitsland liggen die getallen iets lager. Het contrast met België is het grootst, waar de werknemers 10 procentpunt minder optimistisch gestemd zijn over de arbeidsmarkt in het algemeen.
"Dat een deel van de Nederlanders positief of neutraal is over het aankomende jaar, is best opvallend te noemen. Met name gezien de voorspellingen over massaontslagen en faillissementsgolven van de laatste tijd ligt een pessimistische houding misschien wat meer in de lijn der verwachting", stelt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed.
Ook werkgevers optimistisch over 2021
Nederlandse werkgevers zijn volgens het onderzoek optimistischer over volgend jaar dan werknemers. Zo ziet meer dan de helft van hen kansen om de organisatie in 2021 te laten groeien. Ruim 40 procent van de werkgevers denkt dat er in het komende jaar carrièremogelijkheden zijn voor het personeel.
Het optimisme past op zich bij de huidige, relatief milde klap die de arbeidsmarkt heeft gekregen. De werkloosheid is door de coronacrisis weliswaar iets gestegen, maar lag in oktober op 4,3 procent van de beroepsbevolking en dat is nog altijd relatief laag. Ook het aantal faillissementen is in coronajaar 2020 opvallend laag gebleven.
Tegelijk verwacht onder meer het Centraal Planbureau (CPB) dat de werkloosheid in 2021 gaat oplopen tot boven de 6 procent, omdat er nog een golf aan reorganisaties aan komt. Het Planbureau verwacht dat vooral jongeren, werknemers met een flexibel contract en zzp'ers hierdoor geraakt worden.
Ook het aantal faillissementen in Nederland zal in de loop van volgend jaar sterk toenemen, concludeerden onderzoekers van accountants- en adviesbureau PwC en de Universiteit Leiden afgelopen maand.
In oktober lag het aantal faillissementen nog op het laagste niveau in 21 jaar. Het is een kwestie van tijd voordat het hoge niveau van 2015 weer wordt bereikt, zeggen de onderzoekers in de zogenoemde Bijzonder Beheer Barometer, waarvoor onder meer bankiers, insolventieadvocaten en investeerders werden ondervraagd.
Bijna alle experts verwachten al in het komende kwartaal een groei van bedrijven met geldproblemen.
Daarom schalen banken de personeelsbezetting van hun afdeling bijzonder beheer momenteel op. Hier worden bedrijven met financiële problemen opgevangen. De piek van de instroom wordt in april, mei en juni van 2021 verwacht.