Zuidelijke eurolanden matigen de lonen, Duitsland laat de teugels iets vieren. Maar Frankrijk doet nog niet veel aan de arbeidskosten.
In de eurozone namen de zogenoemde arbeidskosten per eenheid product in de laatste drie maanden van 2013 met 0,2 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag.
Voor de eurozone zijn vooral de onderlingen verschillen tussen Noordelijke en Zuidelijke eurolanden van belang. Eén van de problemen in de eurozone is het grote verschil in arbeidsproductiviteit tussen Noord en Zuid.
In het eerste decennium van deze eeuw boekte Duitsland veel succes met loonmatiging, terwijl Zuidelijke eurolanden hun concurrentiekracht zagen afnemen door stijgende lonen.
Arbeidskosten eurozone: Noord vs Zuid
De eurocrisis heeft landen Portugal en Spanje gedwongen tot loonmatiging en die trend was ook bij het slot van 2013 zichtbaar. Arbeid werd 6,5 procent goedkoper in Portugal, terwijl de kosten in Spanje en Italië met 0,4 en 0,1 procent daalden.
Omgekeerd trapt Duitsland niet meer keihard op de rem. De arbeidskosten stegen in het laatste kwartaal van 2013 met 0,1 procent.
De dalende arbeidskosten in de zuidelijke landen verbeteren de concurrentiepositie van die landen. Op die manier kan de economische ontwikkeling van de eurozone beter in balans worden gebracht.
Nederland liep bij het slot van 2013 opvallend genoeg niet in de pas met Duitsland. Op kwartaalbasis namen de arbeidskosten met 1,7 procent af, wat duidt op aanhoudende loonmatiging in een kwartaal dat de economie met 0,7 procent groeide.
Opmerkelijk is verder dat Frankrijk, ondanks de kwakkelend economie, nog niet rijp lijkt voor loonmatiging. De arbeidskosten per eenheid product stegen in de laatste maanden van 2013 met 0,1 procent.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl