- Apple heeft te kampen met teruglopende verkoopcijfers in China en de problemen van de maker van de iPhone lijken groter te worden.
- Chinese chipmakers zijn van plan geavanceerde halfgeleiders te leveren aan lokale smartphonefabrikanten zoals Huawei.
- Daarmee zouden Chinese merken mogelijk smartphones kunnen gaan maken die kunnen concurreren met de iPhone.
- Lees ook: Zo vecht Apple terug in de AI-race met Google en Microsoft: de techreus koopt stilletjes startups en werft AI-talent
Chinese smartphonefabrikanten hebben al langere tijd moeite om kwalitatief hoogwaardige en moderne chips te krijgen. Dat komt vooral doordat de Verenigde Staten exportbeperkingen heeft opgelegd voor de levering van geavanceerde chiptechnologie aan China. Westerse chipfabrikanten kunnen hun beste technologie daardoor niet in China verkopen.
Maar dit speelveld is in beweging. Huawei, een van China’s grootste smartphoneproducenten, verwacht een flinke technologische duw in de rug te krijgen van Chinese chipmakers. Die zouden namelijk van plan zijn om met steun van de Chinese overheid volledig nieuwe productielijnen op te tuigen, waarop de modernste chips gefabriceerd zullen worden, meldt The Financial Times op basis van anonieme bronnen.
Vanzelfsprekend is dit een onwelkome ontwikkeling voor Apple, dat al te kampen heeft met maatregelen van de Chinese overheid, die het gebruik van de iPhone door Chinese ambtenaren heeft verboden.
Als smartphonemakers in China over enige tijd telefoons kunnen produceren die met de iPhone kunnen concurreren, zou dat de dominantie van Apple op de Chinese markt kunnen aantasten.
De concurrentie in China neemt toe voor Apple
Apple heeft het de afgelopen maanden zwaar gehad in China. Terwijl de iPhone-fabrikant in het laatste kwartaal van 2023 een mondiale omzetgroei van twee procent meldde, liet het bedrijf ook weten dat de verkoop in China met 13 procent was gekrompen.
Het slotkwartaal van 2023 volgde direct op de introductie van de nieuwe iPhone 15, wat normaliter tot hogere verkopen leidt. De teruglopende verkopen in China zijn gedeeltelijk te verklaren doordat het consumentenvertrouwen in het land een flinke klap heeft gekregen sinds de coronapandemie. De consumentenvraag is zelfs zo zwak, dat de Chinese inflatie de laatste drie maanden van 2023 licht negatief was. Ofwel: prijzen daalden per saldo.
Maar belangrijker nog. De verkoopcijfers van Apple in China duiden er mogelijk op dat de Chinese consument moeilijker over te halen is om iets van Apple te kopen. De Chinese consument kiest in toenemende mate voor producten van nationale fabrikanten.
De introductie van de Huawei Mate 60 Pro is daar een goed voorbeeld van. De nieuwe telefoon, met een verouderde 7-nanometer chip (Apple gebruikt 3-nanometer chips voor de iPhone 15), stuwde Huawei naar een zeer sterk slotkwartaal van 2023. De fabrikant rapporteerde dat de verkoopaantallen met 36 procent waren gestegen.
Als China's chipplannen werkelijkheid worden, zou SMIC, één van China's grootste chipproducenten kunnen beginnen met het maken van 5-nanometer chips. Dat zou al een sterke verbetering zijn in vergelijking met de 7-nanometer chips die in de Mate 60 Pro van Huawei te vinden is. Al is dit nog ver verwijderd van Apple's nieuwste chips.
Toch zouden andere Chinese merken zoals Honor en Oppo ook graag gebruik willen maken van de nieuwere chips, die immers aanzienlijke vooruitgang in de prestaties van smartphones bieden.
CEO Tim Cook van Apple volgt de situatie in China uiteraard op de voet. Afgelopen jaar vloog hij twee keer naar het land, waarvan eenmaal onaangekondigd in de hoop om de verkoopcijfers van Apple wat op te krikken. Het lijkt erop dat Cook dit jaar nog meer vluchten naar China moet gaan maken.