Apple maakt maandag meer details bekend over de Apple Watch, het slimme horloge dat topman Tim Cook als verrassing onthulde bij de presentatie van de iPhone 6. Wanneer is-ie te koop, wat kan-ie allemaal en als uitsmijter: wat kost de Apple Watch van 18-karaat goud?

Apetrots stond topman Tim Cook afgelopen september op het podium van het Flint Center in Apple’s thuisstad Cupertino. Dertig jaar nadat wijlen Steve Jobs de eerste Macintosh-computer aankondigde, mocht Cook zelf een revolutie inluiden.

Met de Apple Watch stort het techconcern zich voor het eerst sinds de iPad op een nieuwe productcategorie. Daarmee zet Cook eindelijk zijn stempel op Apple nadat hij het stokje overnam van oprichter Jobs.

Maandagavond om 18.00 uur Nederlandse tijd maakt Apple meer bekend over zijn smartwatch tijdens een persevenement in het Yerba Buena Center te San Francisco. De presentatie is live via internet te volgen (let op: de officiële livestream werkt alleen op Apple-apparaten).

Cook liet in september al het nodige zien van de Apple Watch, maar er blijven nog genoeg vragen over. Een overzicht van wat we wel en niet weten.

Prijs

De Apple Watch is verkrijgbaar vanaf 349 dollar, zei Cook ruim een half jaar geleden. Maar welke versie krijg je daarvoor? Er zijn namelijk drie verschillende modellen: de Watch, de Watch Sport en de Watch Edition. Ook  kun je kiezen uit twee maten: eentje met een scherm van 38 mm en eentje van 42 mm.

Kijkend naar de materialen, dan zal de Watch Sport vermoedelijk het goedkoopste model zijn, met zijn aluminium behuizing en plastic bandje. Of er een prijsverschil is tussen het kleine en grote horloge, moet blijken.

De andere twee modellen zijn naar verwachting een stuk duurder. De Watch heeft een roestvrijstalen kast en gaat volgens Apple-kenner John Gruber ongeveer 1.000 dollar kosten, afhankelijk van het soort bandje dat je kiest. De keuze bestaat uit een plastic bandje in verschillende kleuren, twee ontwerpen van roestvrijstaal en meerdere soorten van leer. Eén van die leren horlogebandjes wordt overigens van Nederlandse koeien gemaakt door het Brabantse bedrijf Ecco Leather.

Gruber denkt dat de verschillende bandjes tot wel honderden dollars in prijs kunnen verschillen. Een roestvrijstalen Watch met plastic bandje zou verkrijgbaar zijn voor zo’n 700 dollar. Wil je een leren of metalen bandje, dan kan de prijs boven de 1.000 dollar uitkomen, denkt de Apple-volger.

En wat moet het Apple-horloge van 18-karaat goud kosten? Ergens tussen de 10.000 en 20.000 dollar, gokt Gruber. Appmaker Marco Arment denkt dat dat te hoog is ingeschat. Hij mikt op een prijs van 5.000 dollar. Hoe dan ook wordt de gouden Apple Watch één van de duurste producten in Apple’s assortiment. Al kun je je afvragen hoe echt het goud is dat Apple gebruikt.

Scherm en bediening

De kleine versie van de Apple Watch heeft een scherm van 272 x 340 pixels, de grotere versie telt 312 x 390 pixels. Daarmee ligt de pixeldichtheid hoger dan de smartwatches die draaien op Android Wear.

Het scherm zou niet alleen reageren op aanrakingen, maar ook registreren hoe hard iemand drukt. Daarmee kan de Apple Watch onderscheid maken tussen zachtjes tikken en hard drukken. En dat schept weer mogelijkheden om nieuwe manieren van bedienen in te bouwen in de software, iets dat ongetwijfeld van pas komt met zo’n klein scherm.

Naast het touchscreen, heeft het horloge een draaiwieltje aan de zijkant dat tevens dienst doet als homeknop. Het wieltje, dat Apple de Digital Crown noemt, heeft wisselende functies: bij een lijst kun je ermee scrollen, bij een kaart kun je ermee in- en uitzoomen.

Apps

Ontwikkelaars hebben vier maanden de tijd gehad om apps te maken voor de Apple Watch. De benodigde software daarvoor werd in november door Apple beschikbaar gesteld. Cook zal de beste apps ongetwijfeld aan het publiek willen laten zien, zoals Apple doorgaans doet bij nieuwe iPhones, iPads en MacBooks.

Volgens persbureau Bloomberg heeft Apple een aantal bedrijven al toegang gegeven tot de Apple Watch. Onder meer Facebook en BMW zouden hun applicaties voor het horloge in een extreem geheim lab hebben kunnen testen. Reken er maar op dat een aantal van die bedrijven maandag ook op het podium staan.

De apps staan overigens niet op het horloge zelf, maar op de iPhone waar de Apple Watch aan gekoppeld is. Ze worden alleen getoond op het horloge. Later dit jaar kunnen ontwikkelaars ook apps maken die zelfstandig op de Apple Watch draaien.

Apple Health

Gezondheid is volgens Cook hét unique selling point van de Apple Watch. Het horloge zit vol sensoren om je stappen te tellen, hartslag te meten en snelheid en afstand bij te houden. Die gegevens kun je opslaan in Apple’s eigen gezondheidsapp of in één van de applicaties van derden. Apple mikt op sportieve types, die een horloge gebruiken bij het hardlopen of fitnessen.

Maar de Apple Watch gaat nog een stap verder: het apparaat kan ook bepalen of je zit of staat. En dat is volgens Cook één van de manieren waarop Apple’s smartwatch het leven van mensen gaat veranderen. “Als ik te lang achtereen zit, krijg ik een tikje op mijn pols om me eraan te herinneren op te staan en te bewegen”, legde Cook vorige maand uit. “Veel medici denken dat zitten het nieuwe kanker is.”

Een hoop Apple-medewerkers dragen inmiddels een Apple Watch en krijgen om tien voor ieder uur een signaal. “Dan staan ze opeens op en gaan ze bewegen. Je moet er even aan wennen, maar het is geweldig”, aldus Cook.

Overigens zou Apple volgens The Wall Street Journal van plan zijn geweest om nog veel meer sensoren in te bouwen, die onder meer de bloeddruk en het stressniveau konden meten. Er was zelfs een functie om gedetailleerde hartfilmpjes te maken. Maar veel metingen bleken technisch onhaalbaar of onbetrouwbaar. Desalniettemin zouden ze in toekomstige modellen van de Apple Watch op kunnen duiken.

Apple Pay

Apple’s betaaldienst werkt nu alleen met de iPhone 6 en 6 Plus, omdat die telefoons zijn voorzien van een NFC-chip. Die maakt het mogelijk om draadloos gegevens uit te wisselen met betaalterminals. De Apple Watch heeft ook zo’n chip, en dat betekent dat je straks ook met de iPhone 5, 5s en 5c Apple Pay kunt gebruiken.

Apple-topman Eddy Cue legt tegenover Cnet uit hoe het werkt. Om te betalen, moet de Apple Watch ontgrendeld worden. Dat kan door een code in te toetsen op het horloge, de vingerafdrukscanner aan te raken op de telefoon of een wachtwoord in te voeren op de smartphone.

De NFC-chip kan mogelijk ook voor andere toepassingen worden ingezet. Zo kan de Apple Watch in theorie dienst doen als sleutel voor je auto of hotelkamer, of als elektronische instapkaart fungeren op vliegvelden.

Accuduur

Cook was in september opmerkelijk stil over de accuduur van de Apple Watch. Hij wijdde er geen woord aan. Een paar dagen later liet het bedrijf weten dat het slimme horloge elke nacht aan de lader moet. Op zich niet verrassend; andere smartwatches gaan door de bank genomen ook een dag mee. Met uitzondering van de Pebble, die over een energiezuinig e-ink scherm beschikt.

Naar verluidt heeft Apple de afgelopen maanden hard gewerkt om de accuduur op te krikken. Apple-site 9to5Mac weet te melden dat de Apple Watch vijf uur meegaat bij zwaar gebruik. Dat klinkt weinig, maar een smartwatch gebruik je voor korte perioden en niet minuten achter elkaar zoals bij een smartphone. De Apple Watch zou een volle dag dus moeten halen bij normaal gebruik.

Apple zou ook een energiebesparingsmodus inbouwen, waarbij het horloge alleen nog de tijd weergeeft. Daarnaast heeft Apple volgens Business Insider de toegang tot energieslurpende sensoren en de NFC-chip beperkt voor appbouwers. Daardoor gaat de batterij weliswaar langer mee, maar de apps zijn simpeler van opzet omdat ze niet alle functies van de Apple Watch kunnen gebruiken.

Wanneer te koop?

De Apple Watch is vanaf april te koop, heeft het techconcern tot nu toe gezegd. Maar wellicht is-ie toch eerder verkrijgbaar. Apple legt doorgaans op de vrijdag in de week na een presentatie een nieuw product in de winkel. Dat zou betekenen dat de Apple Watch vanaf 20 maart te koop is.

Als dat zo is, dan ligt het voor de hand dat het horloge in eerste instantie alleen in de VS verkrijgbaar is. Andere landen volgen in de weken daarna.

Nieuwe MacBook of grotere iPad?

Zoals altijd bij Apple-presentaties wemelt het van de geruchten over andere producten die het mogelijk gaat onthullen. Het hardnekkigst zijn de berichten over een nieuwe MacBook. 9to5Mac schreef in januari dat Apple werkt aan een ultradun en -licht model met een 12-inch scherm. Volgens The Wall Street Journal zou de nieuwe MacBook ergens tussen april en juni van dit jaar te koop zijn. Dan lijkt maandag een prima gelegenheid om dat aan te kondigen.

Wel zeker is dat Apple met versie 8.2 van iOS komt, die met de Apple Watch overweg kan. Daarbij hoort onder meer een speciale app om instellingen op het horloge aan te passen. Waarschijnlijk blijven andere grote wijzigingen in het besturingssysteem uit.

Voor een iPad van 12,9 inch lijkt het nog te vroeg. Bloomberg meldde vorige week dat de lancering is uitgesteld tot september door productieproblemen met het grotere scherm. Het najaar is ook de periode waarin Apple in de regel nieuwe tablets onthult. Dat zou dus mooi uitkomen.

Over muziekstreamingdienst Beats, die Apple vorig jaar overnam voor 3 miljard dollar, horen we waarschijnlijk meer bij Apple's jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars in juni. Volgens Recode komt er alleen een betaalde versie van Beats. Zowel Apple als de grote muzieklabels zouden van gratis streamingmuziek af willen.

En de elektrische auto waar Apple met honderden mensen aan zou werken? Dat gaat nog jaren duren, als het er ooit van komt. Die televisie van Apple, waarover al jaren geruchten de ronde doen, is er immers nog steeds niet.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl