Een verrassende nieuwjaarsboodschap van één van de belangrijkste technologiebedrijven ter wereld: Apple.
Technologiegigant Apple stelt zijn verwachting voor de omzet in het eind december afgesloten eerste kwartaal van het gebroken boekjaar flink naar beneden bij. Volgens het Amerikaanse bedrijf is de omzetwaarschuwing vooral het gevolg van een zwakker dan verwachte vraag naar iPhones in China.
De omzet in het op 29 december afgesloten kwartaal komt nu naar verwachting uit op 84 miljard dollar. Eerder had Apple aangegeven dat de omzet uit zou komen tussen 89 miljard tot 93 miljard dollar. In de markt werd voorspeld dat de inkomsten zouden uitkomen op 91,3 miljard dollar.
Apple ziet tragere groei in China
Apple-topman Tim Cook stelt in een brief aan aandeelhouders dat de economische groei in China sterker afzwakt dan voorzien, terwijl ook de toenemende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten een negatief hebben op de economie in het land. Apple blijft wel van mening dat de toekomst in China er goed uitziet voor het bedrijf ondanks de uitdagingen.
Cook wijst verder op mindere upgrades voor iPhone-modellen dan verwacht en negatieve wisselkoerseffecten door de sterkere dollar. Apple komt op 29 januari met volledige kwartaalcijfers naar buiten.
Op Wall Street viel het bericht van Apple slecht. In de handel nabeurs ging de beurskoers in New York meer dan 6 procent omlaag.
Chinese beurs levert in
De effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen donderdag overwegend licht omlaag, na de flinke verliezen een dag eerder. Een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse technologiegigant Apple, vooral door zwakkere iPhone-verkopen in China, drukte op het beurssentiment.
Toeleveranciers van Apple moesten inleveren. Chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zakte bijna 2 procent, net als Hon Hai, beter bekend als Foxconn. Het aandeel Apple zelf ging in de nabeurshandel op Wall Street flink omlaag.
De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,7 procent in de min. In Seoul daalde de Kospi 0,8 procent. De All Ordinaries in Sydney was een positieve uitschieter en sloot 1,4 procent hoger. De Australische oliebedrijven Woodside Petroleum en Santos dikten tot 4 procent aan. In Tokio was de beurs nog gesloten vanwege een nationale feestdag. De Japanse markt begint vrijdag aan het nieuwe jaar.
AEX omlaag: chipbedrijven zakken fors
De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen.
Het omzetalarm van Apple en het uitblijven van een akkoord om de gedeeltelijke sluiten van de Amerikaanse overheid te beëindigen, zorgden voor een negatieve stemming op de beursvloeren.
De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na de openingsbel 1 procent in de min op 481,96 punten. De MidKap verloor 0,9 procent tot 647,38 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden tot 0,8 procent in.
Technologiebedrijven en Europese toeleveranciers aan iPhone-maker Apple gingen omlaag. Op het Damrak verloren chipbedrijven als ASML, ASMI en Besi rond 3 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 7 procent, terwijl in Zürich AMS 12 procent verloor en STMicroelectronics raakte in Parijs bijna 4 procent kwijt.
Uitzender Randstad ging 5 procent onderuit in de AEX, na een adviesverlaging door Credit Suisse. Daarmee was Randstad de sterkste daler bij de hoofdfondsen.