- Deze week toonde Apple een volledig nieuwe AI-toepassing, waarmee je met een eenvoudige geschreven of gesproken opdracht bestaande foto’s en afbeeldingen kunt aanpassen.
- Apple is verwikkeld in een techrace rond artificial intelligence met Google en Microsoft.
- CEO Tim Cook liet onlangs weten dat het bedrijf dit jaar meer inzicht geeft in de strategie rond AI.
- Lees ook: Zo vecht Apple terug in de AI-race met Google en Microsoft: de techreus koopt stilletjes startups en werft AI-talent
De techrace rond dominantie op het gebied van artificial intelligence (AI) lijkt op dit moment vooral tussen twee partijen te gaan: Google en Microsoft. Eerstgenoemde werkt met de toepassing Bard en het achterliggende softwaremodel Gemini. En Microsoft heeft een dikke vinger in de pap bij OpenAI, de startup achter de bekende AI-bot ChatGPT.
Apple ontbreekt opmerkelijk genoeg in dit rijtje.
Maar daar lijkt langzaam maar zeker verandering in te komen. Eerder liet CEO Tim Cook van Apple al weten dat het bedrijf later dit jaar bekend gaat maken waar het mee bezig is op het gebied van kunstmatige intelligentie. Verwacht wordt dat Apple toepassingen van AI vooral wil integreren in spraakassistent Siri.
Een van de kunstjes die Siri binnenkort mogelijk kan uitvoeren, is het aanpassen van een foto of afbeelding op basis van een spraakcommando. Dat valt af te leiden uit een nieuw onderzoeksrapport waarin de werking van een nieuw, door Apple ontwikkeld AI-model wordt uitgelegd. De techreus heeft hierbij samengewerkt met de universiteit UC Santa Barbara.
Het zogenoemde MGIE-model, wat voluit staat voor 'MLLM (Multimodal large language model)-Guided Image Editing', voegt eigenlijk twee losstaande functionaliteiten van artificial intelligence samen: het herkennen en interpreteren van talige instructies (spraak of schrift) en het bewerken van afbeeldingen. Het bewerken van afbeeldingen moet bij huidige applicaties doorgaans handmatig door een gebruiker worden aangestuurd. Met Apple's MGIE-model wordt dat vervangen door een taalmodel dat de instructies uit tekst of spraak haalt.
Wat dat in de praktijk kan gaan betekenen? Daar geeft Apple enkele voorbeelden van:
Zoals je hierboven kunt zien, kun je met het commando "maak deze pizza gezonder" zorgen dat het MGIE-model groente toevoegt aan de afgebeelde Italiaanse versnapering. Maar ook dingen als de website op een scherm vervangen door een andere, mensen uit foto's verwijderen en de kwaliteit van foto's verbeteren, kunnen allemaal met een simpele instructie.
Mocht je zelf willen zien hoe deze nieuwe AI-toepassing werkt, dan is er een demo te vinden op Hugging Face. Door de enorme populariteit kan het wel even duren voordat je zelf kunt testen. De demo geeft veel foutmeldingen door drukte en heeft lange wachtrijen.
Hoewel het onderzoeksrapport inzicht geeft in waar Apple naar toe wil met artificial intelligence, is er nog niets bekend over AI-toepassingen die het bedrijf voor je iPhone, iPad of Mac in petto heeft.
Ook weten we nog niet wanneer topman Cook, zoals hij beloofde, meer inzicht geeft in de AI-strategie van Apple. Een logisch moment hiervoor zou het WWDC-evenement zijn, dat elk jaar in juni wordt gehouden. Dan presenteert Apple traditiegetrouw de nieuwste versies van iOS, iPadOS en MacOS.