- Apple zou naar verluidt bezig zijn met een AR/VR-headset, de Reality Pro. Hij wordt in juni van dit jaar gepresenteerd, vervolgens gaat hij later dit jaar in de verkoop.
- Vernieuwend aan de bril zou de interactie ermee zijn. Dit gaat met handgebaren en oogbewegingen.
- Dit is wat we op dit moment weten van de Reality Pro, op basis van geruchten.
- Lees ook: Een realistische blik op Apple’s AR/VR-bril
Dit jaar begon niet helemaal zoals analisten van Apple hadden verwacht. Vorig jaar gingen er geruchten dat de techgigant een uniek evenement in januari zou houden. Iets wat het nooit eerder gedaan heeft. Er moest dus wel iets speciaals aangekondigd worden, waardoor velen ervan uitgingen dat het wel om de Reality Pro moest gaan, de langverwachte AR/VR-bril van Apple.
Maar niets was minder waar. Januari kwam en ging zonder groot feest en zonder introductie van een nieuw baanbrekend product van Apple. Volgens geruchten zou het bedrijf meer tijd nodig hebben, want de bril was nog niet af.
De onthulling was verschoven naar maart of april, zo luidde de geruchten. Inmiddels is dat juni geworden. Tijdens de jaarlijkse WWDC, het meerdaagse feest voor ontwikkelaars waarbij Apple doorgaans de nieuwe varianten van de besturingssystemen MacOS, iPadOS en iOS, toont.
Dat maakt het ook logisch voor Apple om de Reality Pro tijdens dit evenement te tonen, want er komt een heel nieuw besturingssysteem bij: RealityOS. Ontwikkelaars zouden naar verluidt al maanden mee in de weer zijn om er apps voor te ontwikkelen. Dat is erg belangrijk, want zonder goede apps is de Reality Pro gedoemd om te falen, hoe goed de hardware ook is.
Over de software weten we helaas nog niet veel. Apple zou aan het testen zijn met gezondheids-apps, zoals meditatie in een virtuele ruimte. Ook zouden testers in virtuele werelden uit boeken hebben kunnen rondlopen.
Krachtige hardware
Op het gebied van hardware lijkt het wel goed te zitten. Allereerst zou de bril een eigen M2-processor krijgen, waarmee hij meer dan voldoende rekenkracht heeft om boven de concurrentie uit te stijgen. En met een eigen processor en besturingssysteem, hoeft de Reality Pro niet aan een telefoon of computer gekoppeld te worden om te werken. Om de wereld buiten de bril te kunnen 'zien' gebruikt Apple 12 camera's en een LiDAR-scanner.
Mogelijk zit een gedeelte van die camera's ook aan de binnenkant van de bril, want besturing gaat niet met controllers of een muis en toetsenbord, maar met handgebaren, het volgen van oogbewegingen en natuurlijk de stemassistent Siri. Je zou zelfs in het luchtledige kunnen typen op een virtueel toetsenbord, als we Bloomberg mogen geloven.
En dankzij de eigen processor, wordt het volgens de geruchten ook mogelijk om MacOS op meerdere schermen in augmented reality te projecteren. Zo kan je met de Reality Pro op je neus achter je bureau werken op een computer, die in de werkelijkheid niet op je bureau staat. En hetzelfde geldt voor films en andere vormen van entertainment. Voordeel is natuurlijk dat je de schermen zo groot of klein kunt maken als je zelf prettig vindt.
Comfort is belangrijk
De twee kleine schermen in de Reality Pro zijn niets minder dan spectaculair te noemen. Sommige geruchten stellen dat het gaat om 8K OLED-panelen. Die zouden zich automatisch afstellen op de perfecte afstand tot de ogen van de gebruiker en er zou zelfs genoeg ruimte in de headset zijn zodat brildragers hun bril niet af hoeven te zetten voor gebruik.
Apple denkt klaarblijkelijk na over gebruiksgemak. En dat gaat verder dan het niet hoeven gebruiken van controllers of het op kunnen houden van een bril, want de headset zelf moet ook comfortabel zijn voor langdurig gebruik. Daarom heeft de maker er mogelijk voor gekozen om de batterij niet in de headset te bouwen. Dat is een zwaar onderdeel die de bril uit balans kan brengen.
De batterij van de Reality Pro zit dan ook op een riem die los van de bril gedragen wordt. Hij is via een MagSafe-connectie te koppelen aan de riem en levert zijn stroom via een kabel naar de bril.
En zoals je van Apple verwacht, wordt het nieuwe apparaat van luxe materialen gemaakt. Denk aan aluminium, glas en zelfs koolstofvezel. De verwachtte prijs is hierdoor ook niet mild. Technieuwssite The Information denkt dat hij zo rond de 3.000 dollar moet gaan kosten.
Als we op de geruchten afgaan, kunnen we stellen dat Apple in de goede richting zit met de hardware. De Reality Pro lijkt enorm krachtig, lekker comfortabel en fijn in gebruik te worden. Maar dat is nog maar de helft van het verhaal, want als we kijken naar pogingen van andere bedrijven, dan zien we dat de hardware doorgaans prima is, maar het achterblijft op het gebied van de software. En juist daar ontbreekt de informatie tot nu toe.
We kunnen dus nog niets vertellen over het meest interessante van de AR/VR-bril: wat voor vernieuwende toepassingen heeft Apple ervoor verzonnen? We gaan het hopelijk in juni zien, of misschien stelt Apple de nog niet aangekondigde presentatie nog wat verder uit.