Apple heeft dinsdag nieuwe versies van de MacBook Air, de MacBook Pro en de destopcompter Mac Mini gepresenteerd.
Alle drie de pc’s zijn voorzien van de M1-chip die door Apple is ontworpen.
De nieuwe chips zijn volgens Apple sneller en een stuk energiezuiniger.
Apple heeft dinsdag drie computers gepresenteerd die uitgerust worden met de eigen M1-chip van het bedrijf.
De 13 inch MacBook Air en een MacBook Pro, met dezelfde schermmaat, worden de eerste laptops van Apple die de zelfontworpen chip hebben. Ook de Mac Mini, een desktopcomputer met een los scherm, krijgt de nieuwe chip.
De nieuwe MacBook Air is verkrijgbaar vanaf 1.129 euro. Daarvoor krijgen kopers 8 GB RAM-geheugen en 256 GB opslag. De MacBook Pro met M1-chip kost minimaal 1.449 euro voor dezelfde hoeveelheid geheugen en opslag. De Mac Mini is er vanaf 799 euro.
De nieuwe M1-chip is volgens Apple niet alleen zeer snel, maar ook extreem zuinig. Daardoor zijn de laptops volgens het bedrijf niet alleen krachtiger, maar kunnen ze ook langer met een volle batterijlading doen. Ook is er geen ventilator meer nodig om de chip te koelen. De ventilator is doorgaans het meest luidruchtige onderdeel van een computer.
De grafische processor, die nodig is voor het verwerken van bijvoorbeeld video en graphics in spelletjes, is ingebouwd. Desondanks is die volgens Apple wel heel krachtig. Het techbedrijf heeft het dan ook over de grootste update ooit voor zijn Mac-computerlijn.
Voor het eerst in 36 jaar een Mac met Apple’s eigen chip
Apple kondigde in juni tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC aan om voortaan eigen chips voor de Mac te ontwikkelen. Die overstap moet zo’n twee jaar in beslag nemen.
Het is voor het eerst in de 36-jarige geschiedenis van de Mac dat de Apple-computer een zelf ontworpen chip aan boord heeft. Sinds 2006 maakt Apple gebruik van de processors van Intel. Daarvoor haalde het techconcern z’n chips bij PowerPC en Motorola.
De nieuwe chip maakt gebruik van een andere architectuur dan de Intel-chips. Het gaat om zogeheten ARM-chips, die ook in veel mobiele apparaten zoals de iPhones en iPads van Apple zitten. Niet alle software is daardoor meteen geschikt voor de nieuwe computers, maar de nieuwste versie van Apples besturingssysteem MacOS draait op beide soorten chips.
Onder meer Microsoft en Adobe hebben hun software zoals Office en Photoshop voor de Mac al aangepast. Voor software die niet is aangepast is een zogeheten emulator, een stukje software dat de softwarecode omzet naar het andere systeem, beschikbaar. Door de overstap kunnen apps voor iPhone en iPad nu ook op de Mac draaien.
Lees meer over Apple:
- Apple zou werken aan een eigen zoekmachine om minder afhankelijk te zijn van Google
- 12 producten en features van Apple die zijn geflopt
- Dit zijn de belangrijkste veranderingen in iOS 14 – je kunt je iPhone straks gebruiken als autosleutel
- 18 kleine designtrucs die laten zien hoezeer Apple gefixeerd is op details
- 24 essentiële tips waarmee jij het beste uit je Mac haalt
- iPhone leasen: dit moet je weten over de kosten en de voorwaarden