- De stemming op de beurs in de VS was vrijdag positief, waarbij Apple een beurswaarde van meer dan 3.000 miljard dollar bereikte.
- De techreus is één van de aanjagers van het positieve beurssentiment in de eerste helft van 2023.
- De technologie gerelateerde Nasdaq Composite Index is dit jaar al zo’n 32 procent gestegen.
- Lees ook: Beleggers gokken er ten onrechte op dat de Amerikaanse rente dit jaar al omlaag gaat, volgens een beursstrateeg die het tijd vindt om tegen de techrally in te gaan
Techconcern Apple is als eerste Amerikaanse bedrijf gesloten met een beurswaarde van meer dan 3 biljoen dollar. Dat is 3.000 miljard dollar.
Het aandeel van de maker van de iPhone hikte al enige tijd tegen de grens aan, maar een nieuw koopadvies van analisten van Citi en een techrally nadat een voor de Federal Reserve belangrijke inflatiemaatstaf daalde, hielpen een handje.
Al vanaf het begin van de handelsdag stond Apple boven de 3 biljoen dollar. Uiteindelijk sloot het aandeel 2,3 procent hoger voor een marktwaarde van 3.052 miljard dollar. Dit jaar werd een aandeel Apple 49 procent meer waard, wat betekent dat er sinds 1 januari 984 miljard dollar aan waarde bijkwam.
Records voor techaandelen in de eerste helft van 2023
Onder aanvoering van Apple gingen ook de beursgraadmeters in New York omhoog. De Dow-Jonesindex steeg 0,8 procent tot 34.407,60 punten. de breed samengestelde S&P 500 dikte 1,2 procent aan tot 4450,38 punten.
In de eerste zes maanden won die toonaangevende beursindex 16 procent. De door techfondsen gedomineerde Nasdaq Composite ging vrijdag 1,5 procent omhoog tot 13.787,92 punten en steeg dit jaar al 32 procent. Nog nooit kende de Nasdaq een betere eerste halfjaar.
Ook andere grote bedrijven boekten winst. Nvidia, dat onlangs meer dan 1 biljoen dollar waard werd vanwege de kansen voor het bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), steeg 3,6 procent. Videostreamingdienst Netflix werd 2,9 procent meer waard en Facebook-moeder Meta Platforms, Microsoft en Amazon gingen tot 1,9 procent vooruit.
Sportmerk Nike stond bij de verliezers op de Amerikaanse beurzen en leverde 2,7 procent in. Het Amerikaanse sportartikelenmerk zag de verkopen afgelopen kwartaal toenemen, maar de winst stond onder druk. Dat komt doordat Nike nog steeds te veel voorraden heeft en kortingen moet geven om die weg te werken. Het bedrijf voldeed voor het eerst in drie jaar niet aan de verwachting van Wall Street-analisten.
Cruisemaatschappij Carnival ging haast 10 procent omhoog. Analisten van investeringsbank Jefferies zijn enthousiast over het bedrijf dat volop profiteert van de hernieuwde reislust van Amerikanen en buitenlandse toeristen na de coronajaren.
De euro was 1,0909 dollar waard, tegen 1,0913 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 70,48 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 74,90 dollar per vat.