Maandagnacht (Nederlandse tijd) brak Apple met enkele tradities. Het was de eerste keer dat het een event op een maandag en in de avond organiseerde. Er waren zelfs wereldwijd feesten georganiseerd. Alles leek erop dat Apple misschien wel iets meer dan de nieuwe M3-chip zou laten zien.

Maar al de buzz bleek overdadig. Apple toonde, precies zoals voorspeld, de nieuwe M3-chip en liet weten dat deze in de iMac en MacBook Pro’s gestoken zal worden. De MacBook Air’s en iPads moeten nog even wachten op de snellere processoren, vermoedelijk tot ergens begin volgend jaar.

Naast dat Apple op de nieuwe M3-chips na vrijwel niets aanpaste in de iMac’s en de MacBook Pro’s, presenteerde het toch één nieuw model: een goedkopere 14-inch MacBook Pro. Het nieuwe instapmodel komt in de plaats van de oude 13-inch MacBook Pro. Die is (eindelijk) uit het aanbod gesneden.

Dit zijn vier dingen die je moet weten over de M3-chips en de MacBook Pro’s.

1. De goedkopere MacBook Pro is eerder een MacBook Air+

Nu Apple eindelijk de oudere 13-inch MacBook Pro uit het assortiment heeft geschrapt en er een 14-inch MacBook Pro voor in de plaats heeft gezet, is het aanbod een stuk overzichtelijker geworden. Maar helemaal duidelijk is het nog niet. De goedkopere Pro levert qua prestaties namelijk nogal in op de rest van de Pro’s.

Het opmerkelijkste is dat de MacBook Pro als enige geen Pro-processor heeft. Hij moet het doen met de standaard M3, die vanzelfsprekend aanzienlijk minder presteert dan de Pro en Max.

Ook heeft hij slechts 8 GB aan intern geheugen. Dat is de helft van waar de rest van de Pro’s standaard mee geleverd worden. Ook is dit het absolute minimum als je er een aantal jaar mee wilt kunnen werken, en schiet het zelfs tekort als je er professionele apps mee wilt draaien.

Daarnaast heeft hij niet twee fans, zoals alle andere MacBook Pro’s, maar heeft hij er slechts één. Wat inhoudt dat hij sneller moeite zal krijgen om zware taken te vervullen, omdat de koeling achterblijft. Vreemd genoeg wordt hij geleverd met niet drie, maar twee USB-C-poorten. Verder is hij exact hetzelfde als de rest van het aanbod.

Qua interne specificaties zou je het dus ook een MacBook Air+ kunnen noemen. In dit geval zit de meerwaarde van het ‘Pro’-label vooral in de behuizing en het grotere 120 Hz mini-LED-scherm.

De nieuwe MacBook Pro in het Spacezwart
De nieuwe MacBook Pro in het Spacezwart
Apple

2. Er is een nieuwe kleur: Spacezwart

Bijna alle nieuwe MacBook Pro’s kun je nu in een nieuwe kleur kopen: Spacezwart. Echt zwart is het niet, het is eerder een donkere variant van het overbekende Spacegrijs.

Opmerkelijk is dat de nieuwe kleur alleen beschikbaar is op de duurdere MacBook Pro’s. Het instapmodel wordt niet geleverd in het zwart, tegelijk worden de andere Pro’s niet meer geleverd in het Spacegrijs.

3. De M3-chips zijn niet alleen sneller, maar leveren ook een iets betere accuduur

Dat de M3-chips sneller zijn, dat was natuurlijk wel te verwachten. Maar wellicht belangrijker is het gegeven dat ze voor het eerst gebaseerd zijn op 3-nanometer technologie.

Dat houdt vooral in dat het energieverbruik van de chip omlaag gaat. Dat vertaalt zich logischerwijs naar een verbeterde accuduur. Maar omdat de winst ook gedeeltelijk opgaat in een hogere snelheid, zie je dat niet direct terug in de cijfers tussen de M2 en M3 Pro en Max chips. De computers die daarop werken, hebben volgens Apple een gelijkwaardige accuduur.

Het verschil wordt duidelijk als je het met de M1 Pro en Max vergelijkt, of als je de normale M3 chips tegenover de normale M2 en M1 houdt. Dan kan er ineens een uurtje of meer mee gewerkt worden. De vraag is natuurlijk of je hier in de praktijk ook daadwerkelijk iets van merkt.

De nieuwe MacBook Pro die het professionele Cinema 4D draait
De nieuwe MacBook Pro die het professionele Cinema 4D draait
Apple

4. De verschillen met de vorige generatie chips zijn voor normale gebruikers minimaal

Op de website toont Apple de bekende onduidelijke grafieken waarop de snelheidswinst van de nieuwe M3-chips duidelijk moet worden. Maar het haalt daarbij een geniepig trucje uit, want de vergelijking word niet gedaan met de M2-chips, maar met de 13‑inch MacBook Pro met Intel Core i7 processor. Een vrij oude laptop dus. Daardoor lijkt de snelheidswinst best hoog, maar valt het in vergelijking met de uitgaande laptops best mee.

Ook legt Apple vooral de nadruk op de toegenomen rekenkracht bij enorm intensieve taken zoals het renderen van 3D-beelden of het doen van wetenschappelijke berekeningen. Ook ligt de nadruk op hardware acceleratie voor gaming zoals de ondersteuning voor 'raytracing'. Maar dit zijn vooral dingen die de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk niet veel zal doen.

Naast dat het niet heel erg sexy is om te laten zien dat een nieuwe MacBook Pro nu misschien 1,5 keer sneller een Excel-bestand kan openen dan zijn voorganger, zijn dit soort cijfers ook niet iets wat jou, als koper, over de streep trekt.

LEES OOK: Apple gooit prijzen van z’n streaming- en gamingdienst met €3 per maand omhoog: Apple TV+ kost nu €10 per maand