Google maakt elk jaar meer dan 20 miljard dollar over naar Apple, als onderdeel van een langlopende overeenkomst waardoor elke iPhone (behalve de telefoons in de Europese Unie geleverd worden) Google als standaardzoekmachine heeft. In de VS is Google echter schuldig bevonden in een rechtszaak over marktdominantie op het terrein zoekmachines. Dit opent de weg voor de rechter om te bepalen dat de overeenkomst tussen Google en Apple moet worden beëindigd.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) lijkt hier op aan te sturen. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal stuurt het ministerie een lijst met mogelijk ingrepen naar de rechter die zich buigt over het uiteindelijke vonnis in de zaak over de monopoliepositie van Google. Op die lijst staat onder meer een plicht om te stoppen met het “betalen van miljarden dollars per jaar aan partners zoals Apple om Google de standaardzoekmachine in browsers te maken.”

Mocht de rechter ervoor kiezen om de overeenkomst tussen Google en Apple te verbieden, dan kan dat aanzienlijke gevolgen hebben voor Apple. De inkomsten uit de dienstentak worden namelijk steeds belangrijker voor de iPhone-maker.

Nog geen man overboord voor Apple

Toch hoeft een rechterlijk verbod niet rampzalig te zijn voor Apple. Met het wegvallen van Google als zoekmachinepartner, ontstaat er een kans voor bijvoorbeeld Microsoft. Dat zou Apple kunnen gaan betalen om Bing de standaardzoekmachine te maken.

En dan zijn we er nog niet, want zelfs als de rechter de overeenkomst tussen Apple en Google verbiedt, zal Google dit vrijwel zeker aanvechten. Dat kan ervoor zorgen dat het proces nog maanden of zelfs jaren duurt.

Dat maakt dat het geheel nog complexer wordt, want over een paar maanden is Donald Trump aan de macht. Gaat zijn regering zich bemoeien met de rechtszaak? Dat zou goed mogelijk zijn, aangezien de zaak tegen Google is gestart tijdens de vorige presidentstermijn van Trump. Ook heeft hij zich omringd met flink wat adviseurs die de macht van Big Tech beu zijn.

Aan de andere kant heeft Trump ook laten zien dat hij grote techbedrijven de hand boven de hoofd kan houden. Hij besloot bijvoorbeeld om Apple uit te sluiten van de importheffingen die hij instelde op producten afkomstig uit China, nadat CEO Tim Cook van Apple hem een belletje had gegeven.

Het lijkt erop dat deze zaak nog wel even speelt.

LEES OOK: Google krijgt van Russische rechtbank een boete van 190 miljard miljard keer de omvang van de wereldeconomie