Laatst had ik de allereerste iPhone uit 2007 weer eens in handen toen we bij Business Insider een video opnamen waarin we dat toestel vergelijken met de iPhone X.
Ik besefte toen pas hoeveel de iPhone is veranderd in de afgelopen tien jaar. Het ieniemienie scherm waarop je de pixels kunt tellen, de camera die niet eens video’s kon opnemen, een magere 8 GB aan opslag. Het is alsof de allereerste iPhone is gemaakt door een compleet ander bedrijf dan Apple.
De iPhone X is het perfecte toestel om het tienjarige jubileum van de iPhone te vieren. Het is een toonbeeld van hoe technologie constant vooruitgaat.
Ik heb de iPhone X, die sinds 3 november in de winkel ligt, nu een week in bezit. Het is de beste smartphone die ik ooit heb gebruikt. Met de iPhone X slaat Apple een nieuwe richting in. En ja, hij kost 1.159 euro.
Eindelijk een nieuw design
Apple liep op het gebied van design de afgelopen jaren niet meer voorop. Concurrenten als Samsung en LG wisten nog meer scherm in de behuizing van hun toestellen te proppen zonder dat de telefoon belachelijk groot werd. De iPhone, met z’n grote randen om het scherm, zag er ouderwets uit. Kijk maar naar de iPhone 8, dat in principe hetzelfde ontwerp heeft als de iPhone 6 uit 2014.
Gelukkig is daar nu de iPhone X, een broodnodige opfrisbeurt voor Apple's belangrijkste product. Het scherm is met 5,8 inch iets groter dan dat van de iPhone 8 Plus, maar de telefoon is qua grootte vergelijkbaar met een standaard iPhone 8.
De afmetingen zijn ideaal. De iPhone X past veel beter in mijn broekzak de Plus-toestellen en ik heb toch het voordeel van het grotere scherm. Dat beslaat bijna de gehele voorkant van de telefoon, met uitzondering van de controversiële inkeping boven aan het scherm waar de camera en andere sensoren in zijn verwerkt.
Het scherm is ook een grote vooruitgang. Apple heeft voor het eerst een OLED-display gebruikt.
OLED is een schermtechnologie die al in meerdere toptoestellen te vinden is. De afkorting staat voor Organic Light Emitting Diode. In tegenstelling tot lcd-schermen (zoals in de iPhone 8) is er geen achtergrondverlichting nodig, maar geeft elke pixel individueel licht. OLED-schermen zijn daardoor dunner, lichter en rijker in contrast.
Dit is het beste scherm ooit op een iPhone. En volgens de kenners van DisplayMate is het zelfs het beste display dat nu op de markt is.
Dat scherm zit in een bijna perfecte behuizing. Apple heeft gekozen voor een glazen achterkant, zodat de iPhone X draadloos op te laden is. Het toestel heeft een metalen band rondom en voelt robuust en premium aan. Mijn enige klacht is de uitstekende cameralens aan de achterkant. Dat ziet er vreemd uit en past niet bij het strakke ontwerp van het toestel.
Maar de grootste verandering is het ontbreken van de fysieke homeknop. In tegenstelling tot Android-toestellen die digitale knoppen op het scherm hebben, vervangt Apple de homeknop door een zwarte of witte streep. Ik noem 't de homebar.
Bij de iPhone X veeg je omhoog om terug te keren naar het beginscreen. Dat went snel en werkt vlekkeloos. Ik heb tien jaar lang een homeknop gebruikt op de iPhone en het kostte mij maar een paar minuten om aan de nieuwe swipe-beweging te wennen.
En zo zijn er meer nieuwe 'gebaren' die je moet leren. Het Bedieningspaneel met alle snelkoppelingen open je met een veeg omlaag vanaf rechtsboven op het scherm. Meldingen zie je naar een swipe vanaf linksboven.
Iets vragen aan Siri? Houd dan de powerknop lang ingedrukt. En voor een screenshot moet je de powerknop en de bovenste volumeknop tegelijkertijd indrukken.
En zo zijn er nog meer meer tips en trucs.
Face ID werkt, maar je moet er wel even aan wennen
Face ID is waarschijnlijk de meest controversiële en onbegrepen nieuwe functie van de iPhone X. Dus ga ik er uitgebreid op in om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.
Laten we om te beginnen kijken hoe Face ID werkt.
Aan de voorzijde van de iPhone X heeft Apple een nieuw camerasysteem ingebouwd dat het bedrijf TrueDepth noemt. Naast een standaard cameralens zijn er enkele sensoren verwerkt in de inkeping boven aan het scherm (de notch), zoals een infraroodcamera, een belichter en een rasterprojector die aan de hand van 30.000 onzichtbare punten een scan van een gezicht maakt.
Die digitale 'afdruk' van een gezicht wordt opgeslagen op de streng beveiligde Secure Enclave-chip, net als voorheen met de vingerafdrukken van de Touch ID-scanner gebeurde. Als je je telefoon wilt ontgrendelen, vergelijkt de TrueDepth-camera jouw gezicht met de opgeslagen kopie. Is er een match, dan is de telefoon ontgrendelt.
Face ID werkt op dezelfde manier als Touch ID op oudere iPhones. Dus je kunt het gebruiken om te betalen met Apple Pay (helaas nog steeds niet in Nederland) en in te loggen bij bepaalde apps.
Het instellen van Face ID gaat veel sneller dan bij Touch ID. Je kijkt in de camera, beweegt je hoofd rond in een cirkel en de TrueDepth-camera scant je gezicht. Na twee scans is het klaar.
Face ID wordt ook steeds slimmer en nauwkeurig naarmate je het langer gebruikt, dankzij machine learning. Ook als je een baard laat staan, een nieuw kapsel neemt of een bril in plaats van contactlenzen draagt, herkent Face ID je. Maar hoe goed werkt de gezichtsscanner?
Ik had hoge verwachtingen, want Face ID vervangt tenslotte Touch ID. Dus moet het minstens net zo betrouwbaar zijn als een vingerafdruk. En dat is het. Hoe hard ik het ook probeerde, het is me niet gelukt om Face ID voor de gek te houden. Het werkt altijd, ook als ik een hoed, zonnebril of sjaal draag. Het werkt in fel zonlicht, een pikdonkere ruimte en alles daar tussenin. En het werkt snel.
Face ID is zelfs in staat om een eeneiige tweeling uit elkaar te houden, blijkt uit de test die wij deden. (Al lukte dat bij andere tweelingen weer niet.)
Het TrueDepth-camerasysteem maakt ook augmented reality-functies mogelijk zoals animoji, de pratende emoji’s die Apple speciaal heeft ontwikkeld voor de iPhone X. En de selfiecamera heeft nu ook een portretfunctie om selfies met een onscherpe achtergrond te maken.
En nu de minpunten. Face ID eist jouw aandacht op. Ontgrendelen werkt alleen als je naar het toestel kijkt en het op ongeveer 30 centimeter van je gezicht houdt. Ligt de telefoon op tafel of lig je in bed, dan werkt het niet. Dit is het grote verschil mijn Touch ID, waarmee je het toestel kunt ontgrendelen zolang het binnen handbereik is.
Ik heb verschillende visies hierop voorbij zien komen. Sommige mensen vinden het maar niks dat ze de manier waarop ze hun smartphone gebruiken aan moeten passen aan Face ID. Anderen vinden het geen probleem.
Voor mij maakt het niets uit. Apple zet vol in op Face ID en zal in de toekomstig alle modellen van de iPhone ermee voorzien. Dan kun je er maar beter nu aan wennen. In veel opzichten is Face ID beter dan een vingerafdruk. Het is misschien even wennen, maar het is het waard.
Wel viel het me op dat Face ID in sommige omstandigheden iets langzamer was, met name bij fel licht. Dit komt waarschijnlijk doordat de zon ook infrarode warmtestraling uitzendt, waardoor de gezichtsscanner iets meer moeite heeft.
Het is niet heel veel langzamer, maar je merkt het wel. Dat is een van de eerste dingen die Apple volgens mij moet verbeteren. Face ID is betrouwbaar, nu moet het nog sneller werken.
En dan de rest
Dan de standaard dingen waar je bij een smartphone op let. De twee camera's aan de achterkant zijn iets verbeterd ten opzichte van de iPhone 8 Plus. Beide lenzen hebben nu optische stabilisatie, wat betekent dat de lens zelf meebeweegt in de camera om jouw handbewegingen te corrigeren. Dat levert betere foto’s op bij weinig licht en minder schokkerige video’s.
Ik heb een boel foto's gemaakt en video's opgenomen met de iPhone X en ik was meer dan tevreden met het resultaat. Toch is het geen grote verbetering in vergelijking met de iPhone 8 Plus die ik in september heb getest.
De accuduur is prima. Apple zegt dat de iPhone X twee uur langer meegaat op een volle accu dan de 8 en klopt wel zo ongeveer. Maar de 8 Plus gaat nog langer mee. Als je de iPhone X intensief gebruikt, ontkom je er niet aan om 'm halverwege de dag aan de lader te leggen.
En de iPhone X draait op iOS 11, net als oudere modellen van de iPhone en iPad. Ook al ziet de telefoon er heel anders uit, de software voelt vertrouwd.
Het probleem met de apps
Een nieuw ontwerp en schermgrootte betekent dat ontwikkelaars hun iPhone-apps aan moeten passen. Dat hebben er tot nu toe weinig gedaan. En de apps die wel zijn bijgewerkt hebben vaak nog wat eigenaardige designkeuzes.
Dit is het grootste probleem dat ik heb met de iPhone X. Het is niet onoverkomelijk, maar wel iets waar kopers in de eerste paar weken rekening mee moeten houden.
Als de app nog niet is bijgewerkt, verschijnt deze met grote zwarte randen aan de boven- en onderkant in beeld om zo de schermgrootte van de iPhone 8 na te bootsen. Zonde, want zo wordt het prachtige display niet optimaal benut.
Andere apps hebben de menuknoppen aan de onderkant iets omhoog verschoven om ruimte te maken voor de homebar. Daardoor zit er onder aan het scherm een balkje met nutteloze ruimte. Bij het toetsenbord is dat nog het ergst.
Gelukkig hebben steeds meer ontwikkelaars hun apps aangepast aan de iPhone X, maar het zal vast nog enkele maanden duren voordat alle belangrijke apps zijn geüpdatet.
De hamvraag: is de iPhone X 1.159 euro waard?
De iPhone X is prijzig. Voor het model met 64 GB opslag ben je 1.159 euro kwijt. Het 256GB-model kost 1.329 euro. Voor dat geld kun je een redelijke Ultra HD-televisie kopen.
Dus is de iPhone X dat prijskaartje waard?
Ja, wat mij betreft wel. Het nieuwe design en het scherm hebben mij overtuigd. En met de iPhone X haal je ook een telefoon in huis die toekomstproof is. Gezichtsherkenning, een scherm met superhoge resolutie en geavanceerde camera’s zullen de komende jaren allemaal standaard worden.
Als meer dan 1.000 euro voor een telefoon je te gortig is, dan biedt de iPhone 8 voor een vanafprijs van 809 euro dezelfde prestaties en hetzelfde besturingssysteem - alleen met een verouderd ontwerp. En de iPhone 7 en SE zijn nog weer een stuk goedkoper.
Maar als je het beste van het beste wilt, dan is de iPhone X de telefoon die je moet hebben.