Apple komt met de goedkoopste iPhone ooit om de tragere verkoop van hun belangrijkste product een nieuwe impuls te geven. Maar analisten zijn allerminst overtuigd. 

Apple stuurde in september 2013 een duidelijke boodschap de wereld in: de iPhone is niet voor iedereen.

Voorafgaand aan de jaarlijkse herfstpresentatie van Apple gonsde het van de geruchten over een budgettelefoon gemaakt van plastic. Daarmee zou de techreus uit Cupertino marktaandeel terug willen winnen in opkomende landen, waar goedkope Android-telefoons de iPhone-verkopen onder druk zetten.

Analisten en beleggers kwamen bedrogen uit: de iPhone 5c had inderdaad een plastic behuizing, maar met een startprijs van 549 dollar was de telefoon niet bepaald een koopje. Het slinkende marktaandeel leek Apple niet te deren, kwaliteit leveren stond voorop.

iPhone SE

Maandag liet topman Tim Cook onverwacht een ander geluid horen: er komt toch een budgettelefoon, voor Apple-begrippen dan. De iPhone SE (een afkorting voor special edition) gaat 399 dollar kosten, de goedkoopste prijs ooit voor een nieuwe iPhone.

Daarvoor krijg je een kleinere telefoon met 4 inch-scherm die net zo krachtig is als de iPhone 6s. Ook is de nieuwe smartphone voorzien van Touch ID, Siri en Apple Pay.

De Nederlandse prijs ligt met 489 euro (16GB opslag) een stuk hoger, maar Apple lijkt dan ook niet te mikken op de Europese markt. De iPhone SE is met name bedoeld voor China en India, twee van de belangrijkste markten voor Apple.

Rek uit iPhone-verkopen

De iPhone 5c was niet zo'n grote hit in Azië als Apple had gehoopt. De telefoon was te duur om de concurrentie met lokale Chinese fabrikanten aan te gaan. Bovendien deed de plastic behuizing enigszins goedkoop aan, een afknapper voor de groeiende Chinese middenklasse die gesteld is op luxe goederen.

Met de iPhone SE, die qua ontwerp doet denken aan de iPhone 5s, hoopt Apple dat recht te trekken. Dat moet de verkoop van Apple's belangrijkste inkomstenbron een nieuwe impuls geven.

Want de groei is in de laatste drie maanden van 2015 enorm vertraagd. Weliswaar gingen er in het kwartaal van de feestdagen een recordaantal iPhones over de toonbank, de 74,8 miljoen stuks waren er slechts 300.000 meer dan een jaar eerder.

Dat de rek uit de iPhone-verkopen is, is niet alleen te wijten aan de economische tegenslag in China, de op één na belangrijkste markt voor Apple, na de VS. De markt als geheel raakt verzadigd, nu steeds meer mensen een smartphone hebben. Concurrenten zoals Samsung hadden daar al eerder last vast, nu lijkt ook Apple dit te voelen.

Topman Tim Cook kon de vertraging vorig jaar nog een halt toeroepen door iPhones met grotere schermen uit te brengen. Dat was waar het publiek al die tijd op had gewacht. De verkopen stegen prompt met ouderwets hoge percentages. Maar nu lijkt dat effect uitgewerkt.

Beleggers pessimistisch

Gaat het minder met de iPhone, dan gaat het minder met Apple. Dat blijkt ook uit de vooruitzichten voor de eerste drie maanden van 2016. Apple rekent op een omzet van 50 tot 53 miljard dollar. Dat zou de eerste omzetdaling voor het Amerikaanse bedrijf zijn sinds 2003.

De sombere vooruitzichten zijn terug te zien in de beurskoers. Sinds 20 maart 2015 is het aandeel Apple behoorlijk in waarde gedaald, waar bijvoorbeeld Google juist een flinke koerssprong maakte. Daarmee presteert Apple slechter op de beurs dan de S&P 500, de brede index waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie zijn opgenomen.

Analisten betwijfelen of de iPhone SE de omzet van Apple naar nieuwe hoogten kan stuwen. "Het grootste pluspunt van de iPhone SE is de prijs van 399 dollar, die 11 procent onder onze verwachting van 450 dollar ligt", zegt analist Gene Munster van Piper Jaffrey.

Die lage prijs zal iets meer mensen in opkomende landen over de streep trekken om een Apple-telefoon te kopen, maar tegelijkertijd gaat dat ten koste van de verkopen in het hogere prijssegment, waar de marges bovendien groter zijn. Munster verwacht dan ook dat de impact van de iPhone SE op Apple's inkomsten ruwweg neutraal zal zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl