Apple heeft maandag de nieuwste versie van iOS aan de wereld getoond tijdens WWDC 2017, hun jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars.
Het mobiele besturingssysteem voor iPhones en iPad krijgt deze herfst een flink aantal nieuwe snufjes, zoals ingebouwde mogelijkheden voor augmented reality en verbeteringen aan spraakassistent Siri.
Verder is het bedieningspaneel vernieuwd, is de navigatiefunctie in de Kaarten-app verbeterd en wordt Apple Music iets socialer.
Een overzicht van de beste nieuwe functies in iOS 11:
Het instellen van een nieuwe iPhone of iPad wordt een stuk makkelijker. Houd het apparaat naast een ander Apple-product dat je al bezit (zoals een Mac) en je instellingen worden automatisch overgezet.
Je kunt via iMessage en Apple Pay direct geld overmaken naar je vrienden. (Apple Pay is voorlopig nog niet beschikbaar in Nederland, dus dit zal hier niet werken.)
Je kunt het bedieningspaneel aanpassen, het menu dat verschijnt als je van beneden omhoog swipet. Nu kun je eindelijk een snelkoppeling naar de energiebesparingsmodus toevoegen.
Dus voortaan kan je bedieningspaneel er zo uitzien:
Bij instellingen krijg je een gedetailleerder overzicht van hoe je ruimte vrij kunt maken op het apparaat.
Je kunt ook automatisch apps verwijderen die je niet gebruikt en zo meer opslagruimte vrijmaken.
Een nieuw, klein toetsenbord maakt het typen met een hand makkelijker. Houd de wereldbol of emoji-knop op het toetsenbord ingedrukt en onderaan verschijnt de optie om het virtuele keyboard naar de linker- of rechterkant te verschuiven.
Je kunt vragen aan Siri nu ook intypen in plaats van uitspreken.
Apple Maps laat voortaan zien op welke rijbaan je het beste kunt rijden voordat je een afslag neemt.
De Kaarten-app zal ook indoornavigatie voor bijvoorbeeld vliegvelden als Schiphol tonen. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar een toilet.
iOS 11 heeft ook een ingebouwde functie om je scherm op te nemen. Zo werkt het:
De camera van de iPhone kan nu direct QR-codes scannen.
iOS 11’s Native QR scanning in the camera app is gonna huge. Here’s how it works: pic.twitter.com/JMzaHaZng9
— Buster Hein (@bst3r) 5 juni 2017