- Apple zegt dat de nieuwe ‘Contact Key Verification’-optie in iMessage gebruikers kan laten weten of er een hacker meekijkt.
- Het is beschikbaar voor mensen die “buitengewone digitale dreigingen ervaren”, waarmee Apple doelt op journalisten en politici.
- De gesprekspartners moeten beiden de functie aan hebben staan om het te laten werken en een alert te krijgen als er een hack is.
- Lees ook: 6 signalen dat je smartphone gehackt kan zijn: zo kom je erachter en dit kun je eraan doen
Een nieuwe functie in iMessage, genaamd ‘Contact Key Verification’, waarschuwt gebruikers als er een ongenode gast meekijkt in hun chats, aldus Apple. Het is wel een vereiste dat beide personen in de chat de nieuwe functie hebben geactiveerd.
De nieuwe optie wordt beschikbaar voor mensen “die uitzonderlijke digitale dreigingen ervaren”, zoals journalisten, mensenrechtenactivisten en politici, laat Apple weten in een persbericht.
iMessage-gebruikers die de functie aan hebben staan krijgen automatisch een melding “als er een buitengewoon geavanceerde tegenstander, zoals een hacker van de overheid, het voor elkaar zou krijgen om cloudservers te kraken en hun eigen apparaat zou gebruiken om deze versleutelde communicatie af te luisteren”.
Omdat de optie alleen werkt voor gebruikers van iMessage hebben veelgebruikte apps zoals Signal en WhatsApp er geen profijt van. Het in Nederland populaire WhatsApp heeft wel een eigen manier om gesprekken af te schermen. Het versleuteld ze met een cryptografisch slot. Gebruikers worden echter niet op de hoogte gebracht van eventuele afluisteraars.
Volgens Apple kunnen mensen nog een stap verder gaan om er zeker van te zijn dat ze daadwerkelijk via iMessage praten met degene waarvan ze denken met wie ze praten. De techreus raadt deze mensen aan om via een videogesprek met elkaar de 'Contact Verification Code', die aan de functie vastzit, te vergelijken.
iMessage-gebruikers zijn in het verleden gehackt
Verschillende iMessage-gebruikers zijn in het verleden doelwit geweest van spyware. Apple sleepte daarom in november spywarebedrijf NSO Group voor de rechter. De Pegasus-tool waar het bedrijf verantwoordelijk voor is werd gebruikt om activisten, journalisten en politici af te luisteren op hun iPhones.
Als antwoord op de hacks met Pegasus, kwam Apple met de Lockdown Mode. Een optie die, wanneer geactiveerd, alle 'vreemde' communicatie van en naar de iPhone helemaal stopzet, maar ook verschillende beperkingen oplegt voor bestanden met een mogelijk ongewenste afkomst, zoals afbeeldingen en gedeelde documenten. Daarmee kunnen mensen die doelwit zijn van geavanceerde digitale dreigingen zichzelf beschermen.
De nieuwe functionaliteit zorgt er misschien niet voor dat je van WhatsApp direct wilt overstappen op iMessage, maar het maakt Apples berichten-app wel interessanter voor een selecte doelgroep.
De optie is op dit moment nog niet beschikbaar. Apple lanceert het samen met twee andere beveiligingsupgrades (fysieke beveiligingssleutels voor Apple ID's en versleuteling voor iCloud-data) in de loop van 2023 voor mensen buiten de VS. Ze zijn alle drie onderdeel van iOS 16.2, de eerstvolgende software-update die binnen enkele dagen wordt verwacht.