Apple dreigt de ontwikkelaarslicentie van Fortnite-maker Epic Games op 28 augustus te schrappen.
Epic wil dat de rechter die maatregel blokkeert. De spelletjesmaker zou door de stap “onherstelbare schade” oplopen.
Apple verwijderde de populaire game Fortnite onlangs uit de App Store, nadat Epic een eigen betaalsysteem invoerde. Daarmee protesteerde het bedrijf tegen de 30 procent commissie die Apple vangt op elke transactie in apps.
Apple zegt in een reactie geen uitzondering te maken. Epic is akkoord is gegaan met de voorwaarden van de App Store en heeft die afspraken zelf geschonden.
Spelletjesmaker Epic Games wil dat de Amerikaanse rechter Apple verbiedt stappen te nemen tegen de maker van het populaire spel Fortnite.
Zo zou Apple Fortnite niet uit de App Store mogen gooien, wat de iPhonemaker vorige week al deed, en moet Apple ook verboden worden de ontwikkelaarslicentie van Epic in te trekken. Dat laatste dreigt op 28 augustus te gebeuren, meldt het bedrijf in een tweet.
Epic wil ook dat er een verbod komt voor Apple om al gedownloade versies van Fortnite van apparaten met iOS te verwijderen.
Epic kondigde de rechtszaak aan nadat Apple had gezegd de ontwikkelaarslicentie van de spelletjesmaker in te trekken. Volgens de Fortnite-maker is de voorlopige beslissing van de rechter nodig omdat Epic anders "onherstelbare schade" oploopt.
Bovendien, zo zegt Epic, trekt de spelletjesmaker waarschijnlijk aan het langste eind in een andere rechtszaak waarin het bedrijf Apple beschuldigt van misbruik van zijn marktmacht.
Apple maakt geen uitzondering voor Epic
De ruzie tussen Epic en Apple begon toen Epic in Fortnite, dat zeer populair is bij met name kinderen tussen de 8 en 14 jaar, muntjes uit het spel te koop aanbood zonder dat via Apples betalingssysteem te laten verlopen.
Dat mag niet van de techreus, die daarop het spel uit zijn App Store gooide. Epic Games sloeg daarop direct terug met een rechtszaak en een filmpje waarin het een bekende Apple-reclame uit de jaren 80 parodieerde. “Help voorkomen dat 2020 1984 wordt”, aldus de gamemaker.
Inzet van de ruzie is de 30 procent commissie die Apple van iedere aankoop wil. Epic Games vindt dat te veel.
Apple zegt in een verklaring tegen The Verge dat Epic akkoord is gegaan met de voorwaarden van de App Store en die afspraken zelf heeft geschonden door een eigen betaalsysteem in te voeren.
"We maken geen uitzondering voor Epic omdat we denken dat het niet juist is om hun zakelijke doeleinden voorrang te geven boven de richtlijnen die onze klanten beschermen", aldus Apple.
De maker van Fortnite is ook door Google uit zijn appwinkel, de Play Store, verwijderd om dezelfde reden. Op telefoons met het besturingssysteem Android is de app echter ook nog op andere manieren te downloaden.
Ook Spotify en Facebook klagen over Apples commissiebeleid
Apple ligt overigens van meerdere kanten onder vuur om de commissie die het vraagt in zijn App Store en de voorwaarden die het daaraan verbindt.
De Europese Commissie doet bijvoorbeeld onderzoek naar aanleiding van een klacht van Spotify. De Zweedse muziekstreamingdienst vindt het oneerlijk dat het 30 procent moet afdragen aan Apple als iemand een abonnement afsluit op iOS, terwijl Apples eigen muziekdienst daar niet aan hoeft te voldoen.
Ook Facebook klaagde onlangs over het commissiebeleid van Apple. De socialemediareus wilde onderhandelen over een lagere afdracht voor betaalde livestreams voor bijvoorbeeld yogalessen. Dit om kleine ondernemers te ontzien die zijn getroffen door de coronacrisis.
Apple weigerde akkoord te gaan. Met Google lukte het wel om andere afspraken te maken, al ziet dat bedrijf daarbij niet af van zijn recht op commissie.
Lees mees over games:
- Dit leveren de 10 populairste games op per minuut
- Fortnite zorgde voor een gamerevolutie: dat biedt ook kansen voor beleggers
- Chinese tieners halen alles uit de kast om gezichtsherkenning voor de gek te houden en zo langer te kunnen gamen
- Het Vaticaan lanceert een Pokémon-achtige game waarin spelers katholieke heiligen moeten verzamelen
- Elon Musk is gek op games – dit zijn zijn favorieten