- Techgiganten Google en Apple gaan samenwerken in de strijd tegen het coronavirus.
- Ze bouwen contactonderzoek in voor gebruikers van hun besturingssystemen.
- Daardoor wordt het makkelijker voor overheden om apps te maken waarmee onderzocht kan worden met wie patiënten contact hebben gehad.
Google en Apple slaan de handen ineen tegen het coronavirus. De bedrijven bouwen contactonderzoek in voor gebruikers van hun mobiele besturingssystemen Android en iOS.
In eerste instantie wordt het daardoor makkelijker voor overheden om apps te maken waarmee kan worden onderzocht met wie coronapatiënten contact hebben gehad. Later wordt dat zogenoemde contactonderzoek een kant-en-klare optie in beide besturingssystemen.
Ook in Nederland werkt een overheid aan zo’n app. Daarmee zouden nieuwe corona-infecties snel moeten kunnen worden opgespoord, als de ‘social distancing’-maatregelen worden versoepeld.
Het is wel de bedoeling dat gebruikers akkoord moeten gaan voordat ze meedoen aan het onderzoek. Ook willen de bedrijven de nieuwe functie weer stopzetten zodra de corona-epidemie voorbij is.
Meer dan 100.000 doden
Inmiddels zijn er wereldwijd zeker 100.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus.
Dat becijferde persbureau Reuters. Bij meer dan 1,6 miljoen mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen.
Het eerste sterfgeval dat officieel is toegeschreven aan het virus is op 9 januari gemeld in de Chinese stad Wuhan. Het duurde 83 dagen tot het dodental wereldwijd op 50.000 stond. Acht dagen later waren al 100.000 sterfgevallen gemeld.
Het echte dodental ligt vermoedelijk hoger. Sommige landen nemen in officiële cijfers alleen patiënten mee die in ziekenhuizen overlijden.