- Aandelenmarkten zijn sinds een paar weken positiever gestemd en het optimisme lijkt nog even aan te houden.
- Intussen komt het nieuwe kwartaalcijferseizoen dichterbij en daarbij zullen grotere verschillen tussen individuele aandelen zichtbaar worden.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem nemen het fundamentele en technische beeld voor het aandeel Apple onder de loep.
ANALYSE – Het sterke herstel van de aandelenmarkten lijkt nog even aan te houden. Ondanks het veranderende economische klimaat en een rentecurve die een recessie-scenario signaleert, worden andere zaken belangrijker geacht. Daar gaan we komend weekend verder op in een bredere marktanalyse.
Duidelijk is wel dat het komende bedrijfscijferseizoen, dat medio april weer van start gaat, extra veel aandacht zal krijgen. Ondanks het huidige optimisme dat je bij bredere aandelenindices ziet, verwachten wij dat er grote verschillen zullen ontstaan tussen individuele aandelen.
Dit laatste heeft vooral te maken met de problemen in toeleveringsketens en oplopende inkoopkosten. Verder zal het ene bedrijf meer last hebben van de westerse sancties tegen Rusland dan het andere.
Op dit moment zien we dat vooral kwaliteitsaandelen wordt gekocht van bedrijven met sterke balansen, solide kasstromen en het vermogen om prijsstijgingen door te berekenen In welke sectoren zitten deze bedrijven dan?
Welke sectoren profiteren momenteel?
In de onderstaande grafiek weerspiegelt de zwarte lijn de Amerikaanse S&P 500-index en de bijbehorende subsectoren, gemeten vanaf het begin van dit jaar.
De bovenste oranje lijn is de sector energie waar we al eerder tips voor hebben afgegeven.

De blauwe lijn in de grafiek vertegenwoordigt de sector verzekeraars, waar wij afgelopen week over schreven, Deze sector doet het ook in de VS uitstekend en de koersen van verzekeraars als Metlife en Chubb noteren op nieuwe recordhoogtes.
In deze bijdrage focussen wij ons op de groene lijn, die de sector technologie hardware & equipment in de VS vertegenwoordigt. Deze loopt nagenoeg gelijk aan de S&P 500 zelf en vormt de ruggengraat van de indexstijging door zwaargewichten zoals Apple.
Apple’s of peren?
Zoals wij vaker hebben aangegeven, ligt onze voorkeur bij meerjarige winnaars van hoge kwaliteit. Vandaar dat we het aandeel Apple al eerder hebben getipt.
De waardecreatie die Apple in de afgelopen vijf jaar voor beleggers heeft gecreëerd, is enorm geweest. Als je het dividend had herbelegd, kon je ongeveer 400 procent aan rendement bijschrijven. Dit komt mede door de enorme aandeleninkooprogramma's van Apple, maar daarnaast presteert het bedrijf gewoon uitstekend.
Apple weet zich steeds beter te positioneren met aan de ene kant groei van de verkoop van smartphones in opkomende markten en aan de andere kant herhalingsaankopen van huidige klanten. En hier lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen.
Zo worden de iPhone en het iOS-besturingsysteem van Apple consequent beoordeeld als koploper op het gebied van klantloyaliteit, betrokkenheid en veiligheid. Dit zorgt voor loyale klanten, wat betekent dat Apple premium prijzen kan doorberekenen aan klanten. Op de beurs leidt dat weer tot trouwe beleggers.
Ten slotte heeft Apple alle financiële ruimte om te blijven innoveren met producten als Apple Pay, Apple Watch, Apple TV , AirPods en wellicht auto’s of andere verrassingen.
De enorme sterke balans en dito kasstroom trekt beleggers momenteel aan. Er is ook geen analist te vinden die het aandeel Apple op verkopen heeft staan. Het gemiddelde koersdoel ligt op 193,50 dollar.
Als er punt van zorg is, lijkt dat in de aanvoer van chips te zitten en mogelijke nieuwe overheidsregulering.
Eind april presenteert Apple de cijfers over de eerste drie maanden van dit jaar en geeft het bedrijf duidelijkheid over de vooruitzichten en genoemde risico’s.
In de aanloop naar de kwartaalresultaten kijken we iets specifieker naar hoe de koersgrafiek van Apple erbij ligt.

De analyse van de bovenstaande grafiek voor de middellange termijn geeft de volgende inzichten. De trend (hogere toppen en bodems) is tijdens de recente correctie volledig intact gebleven. Dat wordt bevestigd door de krachtmeter onderin de grafiek. Deze beweegt al sinds 2020 in een zone waarbij koersen in de bovenste helft bivakkeren (blauwe rechthoek).
Deze opwaartse neiging tekent het proces waarbij beleggers steeds hogere koersen haalbaar achten en dus meer willen betalen. Tijdens de meest recente daling is de koers van Apple bij 160 dollar als goedkoper ervaren in vergelijking met de beleving van koersen in september 2020 bij koersniveaus van 140 dollar. Zie daarvoor de boogjes in de grafiek.
De zogeheten Positive Reversal geeft swing traders op weekgrafieken reden om aan te nemen dat een mooie rit naar de 200 dollar voorhanden is. Dat is vlak boven het gemiddelde koersdoel dat fundamentele analisten hanteren. Dus… doe ons maar Apples in plaats van peren.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.