Apple ontdekte dat een van zijn Chinese leveranciers op kinderarbeid vertrouwde.
Toch duurde toch nog drie jaar voordat de banden volledig waren verbroken.
De maker van de iPhone en MacBook krijgt zware kritiek na onthullingen in een rapport van The Information.
Apple krijgt opnieuw zware kritiek op de arbeidsomstandigheden bij de productie in China. Die volgt op een onthullend rapport van The Information.
Uit dat rapport blijkt de onwil van Apple om daadwerkelijk de banden met leveranciers te verbreken als deze het ethische beleid van het Amerikaanse techbedrijf schenden.
Volgens het rapport ontdekte Apple in 2013 dat Suyin Electronics, een in China gevestigd bedrijf dat onderdelen voor MacBooks maakte, minderjarige werknemers in dienst had. Maar in plaats van de banden met het bedrijf te verbreken, bleef Apple volgens The Information meer dan drie jaar samenwerken met Suyin Electronics.
Hoewel Apple Suyin wel instrueerde de bedrijfsvoering te verbeteren, ontdekte Apple drie maanden na de inspectie opnieuw dat er kinderen van 14 jaar oud in de fabrieken van Suyin werkten. Dat is een schending van het ethische beleid voor de toeleveranciers van Apple, dat kinderarbeid verbiedt en waarvan Apple beweert dat het de “hoogst haalbare normen” zijn. Desondanks werd de toeleverancier dus niet door Apple gestraft.
Apple is traag met actie, als dat de winst schaadt
Tien voormalige leden van het Apple-team dat verantwoordelijk is voor de leveranciers, vertelden The Information dat de opstelling van het bedrijf tegenover Suyin geen op zichzelf staand incident was.
Apple zou geweigerd hebben de banden te verbreken met leveranciers die herhaaldelijk arbeidswetten overtraden, of die er niet in waren geslaagd de veiligheid op de werkplek te verbeteren, als dat de winst van Apple in gevaar bracht. In andere gevallen zou actie vanuit Apple maar traag op gang zijn gekomen.
Zo weigerde Apple de banden met Biel Crystal te schrappen. Dat is een van de twee leveranciers van glazen iPhone-schermen. Dit ondanks de slechte staat van dienst van deze toeleverancier qua veiligheid.
Ook zorgen om arbeidsomstandigheden buiten China
Apple krijgt al langer kritiek op de arbeidsomstandigheden bij zijn toeleveranciers. Het gaat voornamelijk om bedrijven uit China, maar soms ook om bedrijven in andere landen zoals India. Daar kwamen arbeiders in een iPhone-fabriek in opstand. Zij beschuldigden het management ervan hun loon in te houden.
Afgelopen november werd Apple ook gedwongen om de banden met Pegatron te verbreken, een bedrijf dat de assemblage van de iPhone verzorgde. Dit gebeurde nadat Apple ontdekte dat het bedrijf arbeidswetten had omzeild door gebruik te maken van 'studenten' die in de praktijk werk deden dat niets met hun diploma's te maken had.
Zowel Apple als Biel reageerden vooralsnog niet op een verzoek om commentaar op dit verhaal. Fabrikant Suyin kon niet worden bereikt voor commentaar.